CímlapsztorikÉrdekes világ

Atombombát dobhat le az EU Orbánra: nem lesz többé vétó joga, felszámolhatják a hatalmát

Az EU megdöbbentő, eddig soha nem alkalmazott lépésre szánta el magát. Itt a vége a magyar kormány számára?

Az EU csodafegyvere “kicsinálhatja” Orbán Viktort?

Megvan a terv, hogy Orbán Viktor soha többé ne zsarolhassa az Európai Uniót.

Ráadásul ez komolyan felvetheti a veszélyét akár annak is, hogy az oroszok majd tovább szigorítanak Európával szemben is.

Hirdetés

A végső terv az, hogy megkerülik Orbán további vétóit, és importvámokkal akarják az elviselhetetlenségig drágítani az orosz olajat

Az előzetes információk és a Der Spiegel magazin szerint bizottsági körökben már alakul a terv, hogy az Oroszországból érkező olajra olyan magas importvámokat vessenek ki, amelyek miatt Vlagyimir Putyin rezsimjének egyszerűen nem éri meg eladni itt többé.

Ezzel az EU egyfajta csodaszert vetne be, mondhatni egy atombombát, mely hosszabb távon “kicsinálhatja” Orbánt Viktort.

Eddig még soha nem lépték meg

Az Európai Bizottság Orbán Viktor vétófenyegetései miatt gondolkodik importvámokon, nemrég ugyanis a magyar miniszterelnök hiúsította meg az Oroszország elleni teljes olajembargót, és harcolta ki, hogy a Barátság kőolajvezetéken még érkezhessen Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába az orosz energiahordozó.

Az Oroszország elleni olajembargó az EU-s szankciók hatodik körének a részeként lépett hatályba. Egyhangú döntésre, minden EU-tagország vezetésének a jóváhagyására volt szükség hozzá, az importvámról szólóhoz viszont elég a minősített többség az Európai Unió Tanácsában.

Ez tehát egy olyan lépés, amit nem léptek meg, és nem is lett volna rá szükség ha a magyar kormány nem vétózik folyamatosan, egyetlen országként az egész világon…

Orbán kutyaszorítóban

Orbán Viktor ezzel gyakorlatilag kutyaszorítóba került.

Sokak narratívája az, hogy ez Brüsszel egyfajta mesterterve arra, hogy megfossza a döntéshozataltól a magyar miniszterelnököt. Ha ugyanis döntésképtelennek, passzívnak mutatkozik az európai színtéren, az jelentős kárt okozhat megítélésében.

az Európai Unió vezetőinek pedig másodlagos célja, szándéka éppen az lehet hogy ily módon gyengítsék meg Orbánt.

Hirdetés

Ti mit gondoltok?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.