CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Áttörés: 18 végbélrákos betegből tűnt el teljesen a daganat – vége a rák korának

A végső kísérleti szakaszban van a gyógyszer, mely mindenkit megmenthet, és még az áttéteket is kisöpri a szervezetből.

Tényleg véget érhet a rák kora – ígérik.

Hihetetlen áttörés, ilyen még nem volt

A dostarlimab nevű kísérleti gyógyszer eredményeit Dr. Luis A. Diaz, a Memorial Sloan Kettering Cancer Center munkatársa, valamint Dr. Andrea Cercek, a Memorial Sloan Kettering Cancer Center onkológusa a New England Journal of Medicine-ben publikálták.

Hirdetés

A kutatásukat a GlaxoSmithKline gyógyszergyár finanszírozta.

Bár egyelőre csak 18 végbélrákos emberen tesztelték, a dostarlimabot szedő páciensek mindegyikénél teljesen eltűnt a rák.

A gyógyszert háromhetente adták be a betegeknek hat hónapon keresztül, és adagonként körülbelül 11 000 dollárba került.

Az immunrendszer erejét engedi szabadjára

A dostarlimab immun-ellenőrzőpont gátláson alapul, amelynek lényege, hogy felfedi a rákos sejteket az immunrendszer számára, ami aztán könnyebben megbirkózik így a betegséggel.

Dr. Kimmie Ng, a Harvard Medical School kolorektális rákkal foglalkozó szakértője azt mondta, hogy az eredmények „figyelemre méltóak”, bár azt még egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy a betegek teljesen gyógyultak lennének.

Dr. Alan P. Venook, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem vastag- és végbélrákspecialistája, aki nem vett részt a tanulmányban, azt mondta, hogy ilyen eredmények még talán soha sem születtek.

Dr. Venook szerint a jelentős mellékhatások hiánya azt jelenti, hogy vagy nem kezeltek elég beteget, – ami a 18 főnél elképzelhető – vagy hogy ezek a rákos megbetegedések valamilyen formában különböznek a többitől.

Egyes rákmutációkat a kemoterpáia csak tovább rontja

Az első páciens a 38 éves Sascha Roth volt, akit 2019-ben diagnosztizáltak végbélrákkal. Róla még a kemoterápia megkezdése előtt kiderült, hogy a fent említett mutálódott rákban szenved, ezért nem reagálna rá jól a szervezete.

Pont emiatt alkalmasnak bizonyult viszont a kísérletre.

Hirdetés

A kezelés után megállapították, hogy a daganat eltűnt, az elmúlt két évben végzett szűrővizsgálatokon pedig szintén nem mutattak ki rákot a szervezetében.

Rothhoz hasonlóan az összes páciensnél előfeltétel volt, hogy még nem estek át kemoterápián.

Ugyanakkor a dostarlimabkúra után az összes résztvevőnek be voltak tervezve a „hagyományos” kezelések és műtétek, ám ezekre végül egyikőjüknél sem volt szükség.

A kísérletben részt vevő, dostarlimabbal kezelt 18 betegben eltűnt, fizikális vizsgálattal, endoszkóppal, PET-vizsgálattal vagy M.R.I.-vel nem lehetett kimutatni.

Véget érhet a rák kora

Az eredmények jelentősek, és soha nem értek még el ehhez hasonlót.

Ennek ellenére óvatosan hangsúlyozzák azt, hogy még további kísérletekre lesz szükség, jóval nagyobb embertömegen következő klinikai fázisokban.

Ha azonban ott is hatásos lesz és nem lesznek jelentősebb mellékhatások, akkor kijelenthető lesz, hogy talán csak évekre vagyunk attól, hogy a rák gyógyíthatóvá váljon.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.