CímlapsztorikEgészségünk

Áttörés a rákgyógyításban: halálos betegek tumorával is végez egy új kezelés

Egy beteg, eredeti életkilátásai alapján négy éve halottnak kellene lennie, ám mindössze hetekkel azután, hogy elkezdte szedni a kísérletben használt gyógyszereket, állapota daganatmentessé vált és máig az is maradt.

Egyesek már világszenzációról beszélnek és az orvostudomány forradalmáról. Már most kenterbe veri a kemoterápiát az eredményeket illetően.

A londoni Institute of Cancer Research (ICR) és a Royal Marsden NHS Foundation Trust kutatóinak klinikai kísérletében az immunterápiás gyógyszerek koktélja arra késztette a betegek immunrendszerét, hogy elpusztítsa saját rákos sejtjeiket, ami pozitív hatással volt a túlélésre a The Guardian cikke szerint.

Hirdetés

A cikk említ egy jelenleg 77 éves férfit, Barry Ambrose-t, akinek eredeti életkilátásai alapján négy éve halottnak kellene lennie, ám mindössze hetekkel azután, hogy elkezdte szedni a kísérletben használt gyógyszereket, állapota daganatmentessé vált és máig az is maradt.

A nivolumab és ipilimumab kombinációjából álló kezelés nyaki és feji daganatokban szenvedő pácienseknél érte el a tumor méretének jelentős csökkenését, egyes esetekben eltűnését.

A szakértők véleménye szerint ez a két gyógyszer együtt számos ráktípusra lehet hatásos kezelés.

A vese, a bélrendszer és a bőr érintettsége esetén is hasonlóan ígéretes eredményeket produkáltak korábban a szerek.

Mindezen túl a gyógyszerkoktélnak van még egy fontos tulajdonsága: jóval kevesebb mellékhatással jár alkalmazása, mint a legtöbb előrehaladott állapotú rákos beteg esetében megkezdett kemoterápiáé.

A harmadik fázisú, közel ezer végstádiumú fej- és nyaki rákos beteg bevonásával végzett vizsgálat eredményei koraiak és statisztikailag nem szignifikánsak, de klinikailag mégis jelentősek voltak, mivel
egyes betegek hónapokkal vagy évekkel tovább éltek és kevesebb mellékhatástól szenvedtek.

“Ezek ígéretes eredmények. Az immunterápiák kíméletesebb, okosabb kezelések, amelyek jelentős előnyökkel járhatnak a betegek számára” – mondta Kristian Helin professzor, az ICR vezérigazgatója.

Barry Ambrose arról számolt be, hogy tüdejében áttéteket adó torokrákkal diagnosztizálták még 2017-ben, melyre akkor már csak fájdalomcsillapító kezelést javasoltak.

Amikor megkérdezték, részt venne-e a kutatásban, úgy érezte, nincs vesztenivalója.

Hirdetés

Kéthetente kellett ellátogatnia a kezelését végző kórházba, a gyógyszerek nem okoztak semmilyen mellékhatást, így folytathatta normál életvitelét: biciklizett, vitorlázott és családjával töltötte az idejét.

Nyolc hét leforgása alatt eltűnt elsődleges daganata.

Ekkor a tüdőáttétek még megvoltak, de már ezt óriási eredményként élte meg. Ezt követően kemoterápiát kapott, majd megműtötték. Jelenleg rákmentesen éli életét.

A vizsgálat eredményei szerint az immunterápiás kombináció különösen nagy sikert aratott azon betegek egy csoportjában, akiknek a daganatában magas volt a PD-L1 nevű immunmarker szintje.

A magas PD-L1-szinttel rendelkező, az immunterápiás koktélt kapó betegek túlélési aránya a legmagasabb volt, amelyet valaha is jelentettek a kiújult vagy áttétes fej- és nyaki rák terápiás vizsgálatában.

A páciensek átlagosan három hónappal tovább éltek, mint a kemoterápiában részesülők.

A betegek teljes túlélésének mediánja 17,6 hónap volt, ami a valaha mért legmagasabb átlag ebben a betegcsoportban.

A kutatók elmondták, hogy remélik, hogy a CheckMate 651 nevet viselő vizsgálat jövőbeli eredményei a terápia további előnyeit mutatják majd ki az előrehaladott fej- és nyaki rákos betegeknél.

“A statisztikai szignifikancia hiánya ellenére ezek az eredmények klinikai szempontból jelentősek.

Hosszabb nyomon követést kell végeznünk, hogy lássuk, a vizsgálatban részt vevő összes beteg esetében kimutatható-e a túlélési előny” – mondta Kevin Harrington professzor, a CheckMate 651 vizsgálat vezetője.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.