Tech-Kütyük

Áttörés: egy vállalat megoldotta a fúziós energia titkát – jöhet a végtelen energiaforrás?

A fúziós energia kétségkívül a jövő olcsó, környezetbarát, kifogyhatatlan energiaforrása lehet, nem véletlen, hogy nemzetközi együttműködésben jelenleg is épül az ITER a francia Cadarache városa mellett, amely egy kísérleti fúziós kutatóreaktor lesz.

Ez pedig nagyjából a Napban lezajló fúzió mintájára akar majd energiát gyártani.

Saját csillagunkban folyamatos fúzió zajlik, ez adja a földi élet számára nélkülözhetetlen energiát, azaz a fényt és a meleget.

Hirdetés

A több millió fokos hőmérsékleten, óriási sűrűség és brutális gravitáció mellett a csillagban olyan hidrogénfúzió megy végbe, ami során héliumizotópok jönnek létre.

Az így keletkező energia olyan óriási, hogy nem csoda, ha viszonylag hamar eszünkbe jutott, hogy a Földön is le kéne másolni.

A fúzió pontos működési mechanizmusát régóta tanulmányozzák már.

Ma rengeteg kisebb, tokamak típusú, és másfajta fúziós reaktor is működik, de mindegyik olyan apró, hogy energiahatékonysági szempontból nem is érdemes beszélni róluk:

Több energiát használunk el ahhoz, hogy a plazmát létrehozzuk, mint amennyit a fúzióval kapunk.

A legnagyobb közülük a Nagy-Britanniában található JET, de van az ITER szomszédjában is egy, amit már nyugati fúziós reaktornak hívnak.

Vannak más elven működő reaktortípusok is, ilyen például a nyugati sztellarátor, de egyik sem termel még hatékonyan energiát.

Nem úgy az Új-Dél-Walesi Egyetemből kinőtt startup, a HB11 módszere, ami – ha hinni lehet a kutatóknak – alapjaiban reformálhatja meg a fúziós reaktorokat, egy teljesen újfajta módszert alkalmaz, amihez nincs szükség extrém magas hőmérsékletre és nyomásra.

A jelenlegi legnagyobb probléma ugyanis a mostani módszerrel az, hogy sokkal több energiát kell beletáplálni, mint amennyit végül leadni képes.

Hirdetés

A HB11 módszere állítólag sokkal olcsóbb és egyszerűbb is:

Hidrogénre és a bór B-11-es izotópjára alapul az extrém ritka trícium helyett.

A fúziós láncreakció speciális lézerek segítségével indul be.

A kutatók úgy egyszerűsítik le a magyarázatot, hogy a hidrogén egy nyíl, amivel el akarják találni a bóratomot, és ha sikerül, a reakció elindul.

Egyelőre nem tudni, hogy a módszer mennyire működőképes a gyakorlatban is, mivel még nincs prototípus, így a jövő zenéje, hogy végül ebből, vagy az ITER által alkalmazott megoldásból lesz valódi, hasznosítható energia.

Forrás: 24.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.