EgészségünkTudomány

Áttörés: otthon is kezelhető lesz a leggyakoribb bőrrák

Az első tesztek alapján a gyógyulási arány 86,67 százalék volt!

Az orvosok és tudósok körében már most világszenzációról beszélnek.

Otthon is alkalmazható fotodinámiás készüléket fejlesztettek ki a leggyakoribb bőrráktípus, a bazalióma kezelésére.

Hirdetés

A készülék segítségével otthon alkalmazott kezelés ráadásul jóval kevesebb fájdalommal jár, mint a hasonló kórházi kezelések, ennek ellenére a hatásossága megegyezik a kórházban végzett terápiával.

Az eljáráshoz egy pénzérme nagyságú készüléket fejlesztettek ki, melyet a bőrhöz erősítettek.

Ennek használatával a páciens otthon is el tudja végezni a kezelést.

A kezeléshez 20 százalék metil-aminolevulinát tartalmú krémet használtak, ami a megfelelő hullámhosszúságú fénnyel megvilágítva oxigénszabadgyökök keletkezéséhez vezet, melyek elpusztítják a ráksejteket.

A betegekben elvégzett szövettani vizsgálat szerint 30 nappal a kezelés után

A GYÓGYULÁS ARÁNYA 86,67 SZÁZALÉK VOLT,

ami hasonló a kórházban végzett fotodinámiás kezelés hatásosságához, viszont a betegek jóval kevesebb fájdalomról számoltak be.

A vizsgálat vezetője, Ana Gabriela Salvio elmondta, hogy munkatársaival már régóta dolgoznak a módszer kifejlesztésén, de a koronavírus-világjárvány felgyorsította a munkát.

A pandémia során ugyanis nehezebbé vált a kórházi kezelések kivitelezése, a karantén és a korlátozások miatt sok beteg el sem jutott a kórházba, és a kórházi ágyak is kisebb számban álltak rendelkezésre.

Hirdetés

A bazalióma az összes bőrrák mintegy 70-80 százalékáért felelős, és gyakorisága növekvő tendenciát mutat.

Ez a daganat a leggyakrabban a fejen és a nyakon fordul elő, de bármely testrész bőrén megjelenhet. Legfőbb rizikófaktora az évek során a bőrfelületet ért napfény mennyisége és minősége.

Marie-Aleth Richard, az Európai Bőrgyógyászati Társaság igazgatósági tagja, a Marseille-i Egyetemi Kórház professzora szerint ez a módszer áttörést hozhat a bőrrák leggyakoribb fajtájának kezelésében, de először egy, a jelenleginél több beteg bevonásával készült klinikai vizsgálatra is szükség lesz.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.