CímlapsztorikÉrdekes világ

Az alkotmánybíróság ítélete szerint a lezárások alkotmányellenesek voltak?!

Megdöbbentő ítélet született, ami nagyon nagy port kavart és felteszi az emberekben a kérdést:

Meddig mehet el a hatalom abban, hogy a járványra hivatkozva a jövőben még egyszer bárkinek korlátozza a szabad mozgáshoz való jogát…

A spanyoloknál már kimondták

Spanyolország alkotmánybírósága kimondta, hogy az ország lezárása a járvány miatt alkotmányellenes volt a populista Vox párt által indított pert követően.

Hirdetés

„A rendkívüli állapot egészének sértetlenül hagyása mellett a bíróság azt mondta, hogy alkotmányellenesek azok a legfontosabb cikkek, amelyek a lakosság utcákról való kitiltásáról szólnak, kivéve a rövid bevásárlási utakat, valamint a munka és egyéb hivatalos ügyek miatti elkerülhetetlen ingázást.”

A lezárás első hat hetében az otthonmaradásra bevezetett intézkedés olyan szigorú volt, hogy a spanyolokat még a szabadba sem engedték kimenni tornázni vagy a kutyáikat sétáltatni.

Mi a helyzet Magyarországgal?

Itthon is voltak elég komoly lezárások, noha olyan szintűek nem, mint mondjuk a briteknél vagy a németeknél, vagy máshol a világban.

Vagy akár a spanyoloknál…

Itthon csak az éjszakára vonatkozott többnyire a kijárási tilalom, és lehetett sportolni is bizonyos szabályokat betartva, adott keretek között.

A magyar lezárásokra tehát nem feltétlenül mondható el, hogy a hazai bíróságok ugyanezt alkotmányellenesnek találnák.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az emberek szabaságának ily módú korlátozására a világháborúk óta nem volt példa, így sokakban etikai aggáylok minimum felmerültek.

A nagy kérdés, hogy a jövőben kényszerülhet-e a kormány hasonló lezárásokra, és annak lehetnek e komolyabb jogi következményei?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.