CímlapsztorikÉrdekes világ

Az AstraZeneca újabb mellékhatása mindenkit érint – óriási hatása van

Tovább gyűrűzik az AstraZeneca botrány?

Nagy a baj, az AstraZeneca ugyanis folyamatosan botrányokba keveredik.

Ráadásul az oltás maga egy ideje tudhatóan vérrögöket képes okozni, igaz csak nagyon kis százalékban.

Hirdetés

Ugyanakkor van egy olyan “mellékhatása”, ami az egész világra kihat,valamennyi emberre.

A koronavírus-oltásokkal szembeni idegenkedés, s ezzel a beoltási hajlandóság romlott az Európai Unióban azt követően, hogy az AstraZeneca Plc gyógyszergyártó vakcináját több uniós tagország nem használja, miután ritka mellékhatásként vérrögképződést okozhat

– írja a Bloomberg.

Az oltás iránti bizalmat aláásó ügy még márciusban indult, ám az újabb káros “mellékhatásra” csak az Eurofound, az Európai Unió információs szolgáltatója friss közvélemény-kutatása derített fényt.

Az online felmérés szerint az európaiak 34 százaléka jelezte, hezitál, hogy beoltassa-e magát.

Az AstraZencával kapcsolatos helyzet előtt csak 25 százalék volt azok aránya, akik azt válaszolták a kérdezőbiztosoknak, hogy eléggé valószínűtlen vagy nagyon valószínűtlen, hogy beoltatják magukat.

Ezek a kutatási eredmények azt mutatják, hogy kudarcot vallott az a kommunikáció, amelynek célja az emberek meggyőzése lett volna az oltások biztonságosságáról és hatásosságáról – magyarázta felmérésük tapasztalatait Daphne Ahrendt, az Eurofound kutatási igazgatója.

A vakcinák iránti bizalom az intézmények iránti bizalomból fakad, amelyek ajánlják azokat, ezért világos és pontos információkra lett volna szükség.

Ezen nagyon sokat rontott az AstraZeneca.

Hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség az AstraZeneca oltásának engedélyezésekor nem hívta fel a figyelmet a vérrögképződésre, mint rendkívül ritka, de mégis lehetséges mellékhatásra.

Ezt csak később, áprilisban tette meg, miután felülvizsgálta az engedélyét, hozzátéve, hogy a kockázat megéri, mert az oltás előnyei messze felülírják a veszélyeit.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.