CímlapsztorikEgészségünkÉrdekes világTudomány

Az ebola lehet a rák ellenszere: a Yale Egyetem kutatói megdöbbentő felfedezést tettek!

A gyilkos vírus lehet a kulcs! A kutatók szerint a módszer sikere abban rejlik, hogy a glikoprotein MLD megvédi az egészséges sejteket, míg a rákos sejteket megfertőzi, hiszen ezek nem tudnak immunválaszt kifejteni.

Az agydaganat a statisztikák szerint a leghalálosabb rákfajta.

Az agyban alakul ki, glioblastomáknak nevezik őket, és rövid idő alatt jelentős károkat okoznak.

Hirdetés

Bár egyáltalán nem, vagy csak ritkán adnak áttétet, mégis több mint 90%-ban halálos, alig van olyan ember, aki túlélte volna, az 5 éves túlélési arányokról nem is beszélve.

A Yale Egyetem kutatói most új módszert találtak arra, hogyan próbálhatjuk kezelni ezt a halálos rákfajtát:

A világ egyik leghalálosabb vírusával, az ebolával, pontosabban annak egy génjével.

A legtöbb rákos sejt, az egészséges sejtekkel ellentétben, képtelen veleszületett immunválaszt kibocsátani az olyan betolakodókra, mint amilyenek például a vírusok is.

Ez vezetett ahhoz, hogy kutatók elkezdték feltárni, lehetséges-e vírusok segítségével gyógyítani és kezelni bizonyos rákfajtákat.

Persze vírusokat használni ilyen célra alapvetően rizikós és etikátlan is lehet, ezért szakértők úgynevezett kiméravírusokat hoztak létre, amelyek gyakorlatilag többfajta vírus kombinált génjeit tartalmazzák.

Úgy tudják targetálni a rákos sejteket, hogy közben nem jelentenek fenyegetést a gazdatestre.

A Journal of Virology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a glioblastoma ellen például az ebola egyik génjével szerelték fel a kiméravírust:

Az MLD a felelős azért, hogy az ebola képes elbújni a szervezet immunrendszere elől.

Hirdetés

A kutatók glioblastomás egerekbe injekciózták a kiméravírust, és megfigyelték, hogy az hatékonyan segít megcélozni és elpusztítani az agydaganat sejtjeit.

A kutatók szerint a módszer sikere abban rejlik, hogy a glikoprotein MLD megvédi az egészséges sejteket, míg a rákos sejteket megfertőzi, hiszen ezek nem tudnak immunválaszt kifejteni.

Bár a kutatás még csak egereken zajlott, igencsak ígéretesnek bizonyul, de hosszú út áll még a kutatók előtt addig, amíg klinikai kutatásokban is bizonyíthatják a hatékonyságát.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.