CímlapsztorikÉrdekes világ

Az egész gazdaságot romba dönthetné vagy felemelhetné a kincs, amit a Föld mélyén találtak

Globális történelmi és gazdasági fordulatot hozhat. Alapjaiban változtatná meg a hatalmi erőviszonyokat, nagyhatalmakat döntene romba, vagy emelne fel…

A felfedezésről több nagy médiaoldal, így például a Metro is beszámolt.

A tudósok elképesztő értékű gyémántokra bukkantak a Föld mélyén.

Hirdetés

A drágakövek összértéke 150 000 000 000 000 000 000 000 000 angol font, azaz 54 679 000 000 000 000 000 000 000 000 (54 ezer trilliárd) forint, ami teljesen tönkretenné az egész bolygó gazdaságát.

A baj mindössze annyi, hogy ezek a gyémántok 160 kilométerre fekszenek a Föld gyomrában, olyan mélyen, ahova még soha senkinek sem sikerült leásnia.

Igaz, a Szovjetunió területén 1989-ben egy csoport kutatónak sikerült lefúrnia 12 262 méterig, ám ott már olyan körülmények uralkodtak, hogy leállították a munkálatokat, mert a gépek nem bírták a majdnem 180 fokos forróságot.

A kutatók úgy hiszik, hogy a kratonikus gyökerek egy-két százalékát gyémántok alkotják, így akár egybilliárd tonnányit is rejthet belőle a Föld mélye.

“Nem szerezhetjük meg őket, de sokkal több gyémánt van a föld belsejében, mint valaha is hittük volna”

– mondta Ulrich Faul a Massachusetts Institute of Technology földkutatója a Metronak.

A szakértők egyébként azt is elmondták, hogy a gyémántok jelenlétét már korábban is sejteni lehetett, de csak a friss szeizmikus adatok és szimulációk elemzése után vált bizonyosság a létezésük.

Ez egy olyan jelentőségű forrás, mely szinte az összes kontinens alatt megtalálható azokban a bizonyos kratonikus gyökerekben.

A felfedezés azért órrási jelentőségű, mert egy új technológiai versenyt indíthat el a nagyhatalmak között.

Hirdetés

Ez a verseny pedig jelentősebb lehet, mint az űrverseny volt a hidegháború során.

Bármelyik ország is fejleszti le a technológiát, amivel el tudja érni a nagyon mélyen lévő gyémántrégiókat, az hihetetlen mértékben meggazdagodik.

Olyan szintű lehet ez a gazdagodás, ami egyúttal azonban tönkre is tehetné a teljes világgazdaságot, ahogy fent említettük, mivel olyan kiegyenlítetlen erőviszonyokat hozna létre, aminek beláthatatlan következményei lennének.

Az biztos, hogy vannak tervek arra, hogy ezt véghezvigyék, így sokan egyfajta időzített bombaként tekintenek erre az egészre.

Azonban “aggódni” egyelőre nem kell, nagy a valószínűsége, hogy még évtizedek telhetnek el akár úgy, hogy senki sem lesz képes olyan technológiát létrehozni, amivel annyira mélyre le lehessen jutni, hogy ki tudják termelni a gazdasági apokalipszist elindító forrásokat.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.