EgészségünkÉrdekes világ

Az egészséges életmód 10 alapszabálya: ezt tartsd be, és sokkal tovább fogsz élni, és egészségesebb leszel

Az alábbi “különleges szabályok” abban az időben születtek amikor még nyoma sem volt a mai rohanó világnak.

A mai kor igényeihez kismértékben (szóhasználat) hozzáigazítottuk a leírást, de a lényegén nem változtattunk, ma is aktuális.

Ezeket az életmód szabályokat eredetileg Sebastian Kneipp alkotta meg 1821-ben, az akkori korra kivetítve.

Hirdetés

Ennek ellenére annyira bölcs és az egészségünkért nagyon sokat tevő lista ez, hogy újraírtuk, modern köntösbe bújtatva, hogy a jelen korra is használható legyen, mi több, követendő.

orvosai gyógyíthatatlan beetgnek nyilvánították, ugyanis tüdőgümőkórban szenvedett, amivel akkoriban nem tudtak mit kezdeni.

Ekker kezdett el különféle tapasztalatokat gyűjteni, többek között például merülőfürdőket vett a hideg Duna vizében.

Szép lassan egésszégi állapota javulni kezdett, és óriási hatásal voltak rá a megtapasztalt módszerek, elvek.

Egyik betege ösztönzésére könyv formájában jegyezte le tapasztalatait. Olvasóit az egészségmegőrzésben hittel feltöltött felelősségre akarta nevelni.

Az egészséges életmód 10 (aktualizált) alapszabálya Sebastian Kneipp (keresztény) elveire építve:

1. szabály: Vidám szívvel imával kezdjük  a napot! A nap folyamán őrizzük meg higgadtságunkat és nyugalmunkat. Tisztálkodjunk fenségesen! Reggelizzünk bőségesen.

2. szabály: Naponta (reggel, este) végezzünk testmozgást. Például séta, úszás, túrázás, kocogás, (kerékpározás), gimnasztika. Lazán, nyugodtan sportoljunk, sohase kapkodjunk!

3. szabály: Szervezetünk rendszeres edzése egyszerű gyakorlatokkal: légfürdő (sóbarlang), vízzel történő kezelések, lábfürdő, fürdősók!.

Hirdetés

4. szabály: Egészségünk ápolása gyümölcslevekkel, gyógynövényekkel! Enyhe hatású gyógynövényekből készült gyógyteák, préselt növénylevek,  a gyógyhatású készítmények, és a természetes gyümölcslevek kívül és belül!

5. szabály: Mérsékletes táplálkozás. Amennyire csak lehet, természetes és teljes értékű étrendet állítsunk össze. Kerüljük a vörös húsokat. Étkezzünk legalább ötször egy napon belül. Sok friss, növényi eredetű táplálékot (zöldség, gyümölcs, saláták) és teljes kiőrlésű terméket fogyasszunk. Sok folyadékot igyunk, min.:2,5-3l tiszta (ásvány) víz, gyógyteák, gyümölcs- és zöldséglevek.

6. szabály: csak kevés zsírt, “fehér” húst,  húskészítményt és tojást, valamint konyhasót, cukrot, édességet és alkoholt fogyasszunk. Ne dohányozzunk! Este könnyű ételekből keveset és korán (18h előtt) vacsorázzunk.

7. szabály: Tudatos munka, buzgón és örömmel végzett tevékenység. Ha nem ilyen a munkád (kérj, imádkozz) válts!

8. szabály: Nagyon fontos minden nap a testi aktivitás és a pihenés kiegyensúlyozott váltása, az ébrenlét és az alvás összehangolása. A szabadidő és a pihenésre szánt szabadság tervezett, értelmes eltöltése.

9. szabály: Szellemünk karbantartása komoly, gondolkodtató beszélgetésekkel, írással és jó minőségű irodalom olvasásával, valamint megfelelő hobbiválasztással. Minden nap olvassuk a Bibliát.

10. szabály: Különféle feladatok vállalása a családban, a környezetben, vagy gyülekezetben, a szeretet alapvető munkálkodásával. Természetes és szerény életmód, embertársaink és természetes környezetünk igényeinek figyelembe vétele (alkalmazkodás minden szinten).

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!