CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Az emberiség elárulta a természetet: tudósok riasztó jelentéssel kongatták meg a vészharangot

Soha nem zajlott még egyetlen tömeges kihalás sem ennyire vészes ütemben… Az évszázad végére kiürülhet a Föld…

Az ENSZ friss jelentése alapján az elmúlt évtizedben a fenyegetett fajok és a hanyatló ökoszisztémák megmentéséért tett globális erőfeszítések elbuktak

– írja az MTI.

Hirdetés

A szakértők szerint a sérülékeny élőhelyek, köztük a korallzátonyok és a trópusi őserdők minden korábbinál nagyobb veszélyben vannak.

2010-ben Japánban a világ több mint 150 országa állapodott meg a közös természetvédelmi célokban,

az ENSZ kutatói viszont most arra jutottak, hogy a fajok és ökoszisztémák megmentésére kitűzött 20 célból hatot részben, a többit pedig egyáltalán nem sikerült megvalósítani.

Inger Anderson, az ENSZ környezetvédelmi programjának vezetője globális bukásnak nevezte az eredményt.

A koronavírustól a természet hatalmas tűvészein, áradásain, az olvadó gleccsereken át a példátlan hőségig a biodiverzitási célokkal kapcsolatos kudarcunk, hogy megvédjük az otthonunkat, nagyon valóságos következményekkel járt.

Többé nem hagyhatjuk figyelmen kívül a természetet

– mondta Andersen.

Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkár a globális partnerség és a politikai vezetés hiányának tulajdonította a problémát. Mint mondta, a multilateralizmus támadás alatt áll, ennek példájául hozta fel, hogy az Egyesült Államok kivonult a párizsi klímaegyezményből.

Elizabeth Maruma Mrema, az ENSZ Biológiai Sokféleség Egyezményének főtitkára úgy véli, van némi előrelépés a természetvédelemben, de nem megfelelő a haladás.

Hirdetés

A szakértő szerint a kulcs a politikai akarat és elkötelezettség elérése. Mrema és David Cooper, a jelentés vezető szerzője kiemelték:

A környezetvédők sokáig a jegesmedvékkel hívták fel a figyelmet a klímaváltozás miatt veszélyeztetett fajokra, most pedig itt az ideje, hogy egy másik fajra is felfigyeljen a világ:

Az emberre. Cooper szerint amint az egyes országok újraindítják gazdaságukat a pandémia után, előttük áll a lehetőség, a bolygónak kedvezőbben vagy kedvezőtlenebbül tegyenek.

A múlt héten a WWF tett közzé egy jelentést, mely szerint 1970 és 2016 között átlagosan 68 százalékkal csökkent a vizsgált emlős-, madár-, kétéltű-, hüllő- és halfajok populációja.

Ha ez így halad tovább, akkor a század végére, vagy akár 2050-re bekövetezhet a teljes katsaztrófa.

Vagyis a Föld ökoszisztémájának jelentős része eltűnik.

Így pedig nem lesznek többé fennrakhatóak az életfenntartó rendszerek, vagyis végső soron mindenki kihal, nem csak a Föld flórája, hanem a faunája is.

Nem lesz tápláléklánc, sem ökoszisztéma, így termékeny talaj, és növények sem.

Az emberiség pedig már a méhek eltűnésének éveiben kihalhatnának, de legalábbis három milliárd ember kezdhet el éhezni alig egy héttel az eseményeket követően…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.