CímlapsztorikTudomány

Az emberiséget alsóbbrendű civilizációnak tartják: ezért nem lephettek még velünk kapcsolatba az idegenek?

Tudósok egy igencsak megdöbbentő és egyben vészjósló elmélettel álltak elő ami mindent megmagyarázhat.

Ez lesz az emberiség végzete?

Egyes új elméletek azt vetették fel, hogy mindössze azért nem vették még fel az emberiséggel a kapcsolatot a földönkívüliek, mert nem tartanak eléggé intelligensnek és magasan fejlettnek minket.

Hirdetés

A The International Journal of Astrobiology című folyóiratban megjelent friss tanulmányban Konrad Szocik, a lengyelországi Rzeszow-i Informatikai és Menedzsment Egyetem bioetikusai és Rakhat Abylkasymova, független kutató szerint ez valójában jó dolog lehet az emberiség számára.

És ez egy valószínűbb forgatókönyv, mint gondolnánk.

Ezzel ugyanis az az előnyünk van, hogy nem jelentünk fenyegetést rájuk vagy másokra nézve.

A tudósok szerint ugyanis nem kizárt, hogy a földönkívüliek fenyegetésként tekintenének ránk, ha azonos szinten lennénk velük vagy egyfajta ellenséget, versenytársat látnának a civilizációnkba.

Ne feledjük, a kozmoszban is érvényes lehet az a farksörvény, hogy csak egy maradhat, és egyes civilizációk talán éppen azért pusztítják el a másikat, hogy az ne jelentsen rájuk nézve a későbbiekben veszélyt.

Ugyanez a Földön a természetben is megfigyelhető egyes ökoszisztémákban – hívják fel a figyelmet más tudósok is.

Sőt, bizonyos értelemben ha ez valóban így van, éppen ez lehetett eddig az emberi faj túlélésének záloga.

Több tucat faj fedezhette már fel a távolból az emberi civilizációt, de nem találtak túl érdekesnek és elég fejlettnek minket ahhoz, hogy “foglalkozzanak” az emberrel.

“Nincs semmink, amire szükségük lenne, amit elvehetnének tőlünk” – vélik egyes tudósok.

Hirdetés

A Föld önmagában mint erőforrás ugyan szóba jöhetne, de egyes számítások szerint tele van lakható bolygókkal a Tejútrendszer, így maga a bolygónk sem egy különlegesség a világmindenségben.

A jó hír az, hogy legalább a hipotetikus idegenek nem látnának minket fenyegetésként, így kevésbé valószínű, hogy úgy döntenek, hogy a galaxis biztonsága érdekében előzetesen kiiktatnak minket.

De a többi dolog eléggé vegyes, amely végső soron az idegenek ismeretlen (és valószínűleg
érthetetlen) természetétől, értékeitől és indítékaitól függ.

Az egyik lehetőség az, hogy az idegenek eléggé törődnek az élettel – akár erkölcsi, akár tudományos okokból, akár olyan okokból, amelyek számunkra nem léteznek -, hogy megpróbálják megvédeni azt.

Ebben az esetben elkerülhetik, hogy ártsanak nekünk, és akár olyan szabályokat is
követhetnek, amelyek hasonlóak azokhoz, amelyeket mi használunk, hogy elkerüljük a Föld mikrobáinak olyan helyekre történő eljuttatását, mint a Mars és az Europa.

Aztán megint nagyon eltérő elképzeléseik lehetnek arról, hogy mi hasznos és mi káros.

A rossz hír viszont az, hogy az idegeneket nem biztos, hogy érdekli, hogy mi történik velünk vagy bármely más földi élettel, amíg el tudják végezni a dolgukat, bármi is legyen az.

Képzeljük el, hogy ahogy leszáll egy idegen űrhajó és összeroppant egy stadiont és mindenkit, aki bent van.

“A földönkívüli intelligencia talán egyáltalán nem fordít figyelmet erre, ahogy az emberek sem fordítanak figyelmet az úton mozgó rovarokra,”

– írja Szocik és Abylkasymova.

“Ebben a forgatókönyvben az emberi halálesetek véletlen következményei lesznek a földönkívüli intelligencia Föld körüli mozgásának és esetleges kizsákmányolásának.”

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!