CímlapsztorikÉrdekes világ

Az EU nekiment Magyarországnak a határzár miatt: AZONNAL visszavonatnák

Szerintük alapszerződés ellenes, holott sok szakmai szempont szerint ez akadályozta meg az első hullám súlyossá válását és több fertőzés behurcolását.

Ti mit gondoltok?

A döntés miatt két EU-biztos levelet írt a magyar kormánynak. A határokon bevezetett korlátozó intézkedések mindenkire egyformán vonatkoznak, nem lehet megkülönböztetést alkalmazni.

Hirdetés

Óriási a botárny ebből, ugyanis a magyarok egy jelentős része éppen a határzár mellett van.

Egy része az embereknek úgy van ezzel az egésszel, hogy akik külföldön nyaralgattak, azok igen is vállalják be a karantént, akik pedig nem magyar állampolgárok, azok maradjanak a határokon túl ebben a járványidőszakban.

A magyar kormány piros, I. zónának jelölte be a világ össze országát. Azaz egyikbe sem javasolják az utazást.

Akik pedig a határon kívülről érkeznek hozzánk, azoknak két hét karantént kell vállalniuk, vagy két itthon elvégzett teszttel szabadulhatnak. Ez alól bizonyos esetekben – pl. sportolók, üzletemberek, indokolt családi esemény – adnak felmentést.

A pénteki bejelentés után a szabály szeptember 1-én lépett életbe. Ám előző nap még a kormány engedélyezte, hogy a visegrádi országok – Csehország, Szlovákia és Lengyelország – mentesüljön a szigorú rendelkezés alól.

Az onnan beutazóktól elfogadják a belépés előtt, saját országukban készített tesztet is.

Az EU hétfőn reagált a döntésre, közölték, hogy az EU testületének álláspontja az, hogy a határzár nem hatékony intézkedés a járvány terjedése ellen.

A bizottság júliusi iránymutatása az, hogy célzottabb intézkedésekkel helyettesítsék a határzárat, és a tagállamok ügyeljenek arra, ne legyen diszkriminatív a szabályozás.

A döntés miatt két EU-biztos levelet írt a magyar kormánynak. Erről az Európai Bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján beszéltek kedden

Hirdetés

– írja a eurologus.eu.

Szerintük fontos a Schengen-övezet szabályainak betartása.

Arra is emlékeztetik a magyar vezetőket, hogy minden olyan szabályt, amely nem az EU-alapszerződés lefektetett elvei alapján hoztak meg, vissza kell vonni.

A vezetőség már most belengette azt, hogy szabálysértés esetén akár új kötelezettségszegési eljárás is indulhat hazánk ellen…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.