Tudomány

Az idegen civilizációk azelőtt kihalnak, mielőtt elérnének minket – állítják a tudósok

Egy új, megdöbbentő teória magyarázhat meg mindent.

Tényleg ez lenne a végső magyarázat, Mit gondoltok?

Mindenki ismeri, aki jártas a témában a híres Fermi-paradoxont.

Hirdetés

A teória arró szól, hogy feltehetően nincs földön kívüli élet, mert ez esetben már rég meg kellett volna találnunk a nyomaikat – legalábbis leegyszerűsítve.

Enrico Fermi olasz fizikus elmélete az volt, hogy az idegeneknek csak néhány tízmillió évbe telne meghódítani a galaxist, és mivel a kozmosz hihetetlenül régóta létezik, ennek törvényszerűen be kellett volna következni.

Ez a gondolkodási folyamat később Fermi-paradoxon néven vált ismertté, és sok tudós és szakértő vakarta a fejét, hogy választ találjon a
problémára.

Ám két asztrobiológus egy új elmélettel próbálta megválaszolni ezt a kérdést, ami arra késztethet bennünket, hogy meghatározzuk, pontosan milyen intelligensek és technológiailag mennyire fejlettek a mi idegen társaink.

Dr. Michael Wong, a Carnegie Tudományos Intézet és Dr. Stuart Bartlett, a Kaliforniai Műszaki Egyetem munkatárse egy friss cikkében azzal érvel, hogy:

Az emberi civilizációhoz hasonlóan a gyorsan növekvő és terjeszkedő idegen civilizációk is ugyanolyan gyorsa összeomlanak, megakadályozva, hogy ezek a civilizációk valaha is elérjék azt a fejlettségi szintet, amely a határaikon túli felfedezés technológiai
képességének fejlesztéséhez szükséges.

A múltban számos emberi civilizáció többször átesett ezen a folyamaton, köztük a Római Birodalom és az ókori egyiptomiak, és a tanulmány mögött álló két professzor szerint ez alól az idegen civilizációk sem kivételek.

Az akadémiai világban a szuperlineáris skálázás elméleteként ismert elmélet megmagyarázhatja, hogy a sok billió bolygó ellenére az univerzumban, amely potenciálisan életnek adhat otthon, miért nem találkoztunk még földönkívüliekkel.

Azt mondják:

Hirdetés

“Ha egy ilyen ‘szingularitást’ ellenőrizetlenül közelítünk meg, a rendszer végül túllépi az energiaellátását, és összeomlik (vagy jelentősen visszafejlődik).”

A tudósok azt is sugallják, hogy az idegenek tudatában lehetnek ennek a folyamatnak.

Éppen ezért azon dolgoznak, hogy túllépjenek a határtalan növekedésen, hogy elkerüljék a teljes összeomlást, és inkább a csendes létezést választják, az intergalaktikus terjeszkedés álmai nélkül.

Természetesen egy másik lehetőség az, hogy az idegenek képesek velünk kapcsolatba lépni, de őszintén szólva egyszerűen nem tartanak érdemesnek bennünket arra, hogy foglalkozzanak velünk.

Forrás: ÚjVilágtudat

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.