Tech-KütyükTudomány

Az OMV zöldforradalmat vezethet be: hidrogén üzemet alakítanának ki

Ez olyan nagy fordulat, hogy a cég korábbi stratégiájában sem volt benne… Alapjaiban változtathatja majd meg a közlekedést és az életünket?

Az OMV olaj-, gáz- és vegyipari cégcsoport úgy döntött, hogy megépíti Ausztria legnagyobb elektrolízist alkalmazó üzemét – és zöld hidrogén előállításába kezd. A német PV Magazine híradása szerint mindebbe a schwechati finomítójának területén kezdenének bele. Bécs közelében így egy 10 megawatt (MW) teljesítményű rendszer évente 1500 tonna zöld hidrogén előállítására lesz képes.

A schwecháti hidrogénüzem ötlete meglepetés. Az OMV korábban egyáltalán nem mutatott érdeklődést a környezetszennyezéstől mentes hidrogéngyártás iránt.

Hirdetés

Amikor 2020 januárjában a Napi.hu az osztrák cégcsoport 2050-ig szóló terveiről érdeklődött – arról, hogy miként készülnek az olaj és a fosszilis üzemanyagok dominanciája utáni időkre, melyek lesznek a fókuszterületek a jövőben, milyen projektekkel, kezdeményezésekkel reagálják le a szektorban szükséges változtatásokat, milyen új technológiákat látnak preferálhatónak, mely területekre kell befektetnie az OMV-nek, akkor Bécsből csupán egy diplomatikus, semmitmondó válasz érkezett.

A cég vállalati kommunikációs osztálya annyival tudta le a kérdéseinket, hogy az OMV mindent megírt a stratégiájában – egyébként pedig kérik annak megértését, hogy “nem beszélhetnek konkrétabban”.

A tavaly hivatkozott, 2018-as céges stratégiának már az OMV honlapján is csak a hűlt helye van meg, és bár a 2020 márciusi tőzsdei kapitalizációs dokumentum még megtalálható, de az 54 oldalas rövidtávú, 2025-ig előretekintő helyzetértékelésben és stratégiában csupán egyetlen egyszer említik a hidrogént.

És akkor sem valamiféle új technológia bevezetése, kifejlesztése vagy átvétele kapcsán, vagy pusztán a zöld hidrogénnel összefüggésben, hanem az antwerpeni kikötő közelébe, Kallóba építendő, propán-dehidrogén-üzem (PDH) említésével. E terv szerint az 1 milliárd eurós beruházást az OMV 2022-re beüzemelné; de az nem a hirdogén, hanem a propilén gyártásáról szól.

A most bejelentett új üzem viszont kifejezetten a klímavédelemben és az energetikában is jollyjokerként kezelt zöld hidrogénre épül.

A technológiáról annyit érdemes jelenleg tudni, hogy az osztrák cég protoncserélő membránt (másnéven: polimer elektrolit membrán, PEM) használ majd. Amivel az elektrolízis során a desztillált vizet az elektromos áram hidrogénné és oxigénné bontja szét – két lépésben.

Ahogyan azt a zöld hidrogénről korábban megírtuk: ezt az anyagot és a hozzá fejlesztendő technológiát tekintik a megújuló energiatermelésből eddig hiányzó tételek mesterkulcsának.

Azért, mert alkalmas a fölös zöldenergia mennyiségek hosszú idejű eltárolására, de arra is, hogy igény esetén a hidrogént gyorsan, problémamentesen, környezetszennyezés nélkül villamos energiává alakítsák vissza. A “hidrogéngazdaság” elképézelését az Európai Unió is szorgalmazni kezdte.

Nincs arról publikus információ, hogy az osztrák cég elképzelése szerint mekkora kapacitással lehet majd 2050-ben Ausztria legnagyobb zöld hidrogéntermelője.

Hirdetés

Ez egy olyan “zöldebb” fordulat, mely az egész jövőnket megváltoztathatja majd hosszú távon, és más vállalatoknál is elindíthat valamit.

Forrás: napi.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.