Érdekes világ

Az öreg parasztemberek bölcsessége: útjelzők az élethez, amit érdemes megfogadni

Mondanunk sem kell, hogy ezek a bölcsességek nemcsak megszívlelendő tanácsok az élethez, hanem lelki irodalom önmagunknak, a magyarok számára.

Minden szavuk mint az arany, és mintha a modern időkre szabták volna őket.

A társadalmi igazságosság hiányára már az 1920-as évek vidéki Magyarországán is különféle népi bölcsességekkel “reagáltak.

Hirdetés

Sokszor emlegették például az alábbi mondatot:

“Ahogy a játék véget ér, a király és a paraszt is ugyanabba a dobozba mennek vissza.”

Úgy gondoljuk, hogy nem kell magyarázni, mert érti aki érti, és ebben minden benne van.

Egy másik igazi bölcsesség a “sehogyan”-ra, a kétségbeesésre vonatkozik:

Minden dolognak van egy olyan természete, hogy képes megoldani önmaga problémáját ! Erre mondta az öreg parasztember, hogy úgy még sose volt, hogy ne lett volna valahogy !

Ez így első hallásra nagyon bután hangzik, de de ha utána gondol az ember, ez egy rettentően bölcs mondás, csakhogy nekünk már nincs meg a képességünk, hogy kivárjuk a dolgok alakulását, és belepiszkálunk még mielőtt lehetne valahogy.

Így aztán legtöbbször oda lyukadunk ki, hogy “nincs sehogy”, és kétségbe vagyunk esve, hogy jön a világ vége….hihihihi…..!

“A papír türelmes, mindent kibír. A papír nem pirul el.”

Vagyis akármilyen hazugságot, ostobaságot le lehet írni. E ma a modern időkre különösen igaz.

Hirdetés

A szerződések, leírt megkötések világában tudjuk: az írott szó gyakran ugyanolyan hamis lehet, mint egy hazugság. Nagy emberek, vezetők, politikusok és vállalkozók hazudoznak papíron, amennyit az csak elbír…

“Nem hagyja el a párduc tarkaságát.” – ennek Bibliai vonatkozásai is vannak.

Arról szól, hogy az ember nem tudja megváltoztatni az alapvető jellemvonásait.

Biblia, Ószövetség, Jer 13,23: Elváltoztathatja-é bőrét a szerecsen, és a párducz az ő foltosságát? Úgy ti is cselekedhettek jót, a kik megszoktátok a gonoszt.

◊ Azért ha az Isten lakodalmába hívatik a buja ember, nem menti magát, hanem általában mondja: nem mehetek, mert a bujaságba merültek úgy lehetnek jókká, ha a szerecsen bőrét, a párduc tarkaságát változtathatja. (Pázmány P.: Prédikációk, l. P. P. válogatott művei 163)

A Kutyából nem lesz szalonna, vagy Fából vaskarika ennek a további népiesen megmaradt változatai, de a gondolatmenet magva, a lényegi rész ugyanaz.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.