CímlapsztorikÉrdekes világ

Az öregedés betegség, ezért léteznie kell gyógymódnak is: áttörés előtt a Harvard professzora

Sokkoló tudományos tények derültek ki: ezek lassítják az öregedést.

A kapujában vagyunk valaminek, ami mindent megváltoztathat!

Dr. David Sinclair genetikai professzor, szerző és a hosszú élettartam vezető szakértője szerint az öregedés visszafordításának eszközei a kezünkben vannak.

Hirdetés

Mi lenne akkor, ha a 90-es éveinkben is olyan energiával és kitartással rendelkeznénk, mint évtizedekkel fiatalabban?

Mi lenne, ha még lefuthatnánk a maratont, nem ráncosodna a bőrünk, őszülne a hajunk és homályosodna el a látásunk?

Dr. David A. Sinclair, a genetika harvardi professzora, a Meddig élünk?: Miért öregszünk és miért nem kellene, nemrég magyarul is megjelent című bestseller szerzője és a hosszú élettartam egyik vezető szaktekintélye évtizedek óta teszi fel ezeket a kérdéseket, a válaszok pedig most már elérhető közelségben vannak.

Azt állítja, hogy végre megvannak az eszközök, amelyekkel tudományosan kezelhetjük az öregedést mint betegséget.

“Határozottan visszautasítom, hogy az öregedés egy olyan dolog, ami már csak így megy. Igenis megelőzhetjük és kezelhetjük, mint minden más betegséget, amely ellen küzdöttünk, és ami az antibiotikumok és a közhigiénés intézkedések óta a legnagyobb hatással lehet az emberi egészségre.”

A kulcs az újonnan felfedezett gének, az úgynevezett sirtuinok aktiválása, amelyek egy ősi túlélési kör leszármazottai, és Sinclair szerint az öregedés oki és a visszafordításának kulcsai is.

A sirtuinok bekapcsolhatók életmódbeli változtatásokkal, például időszakos böjtöléssel, valamint olyan lenyelhető anyagok fogyasztásával, amelyek fokozzák a NAD+-t (nikotinamid-adenin-dinukleotid), a koenzimet, amely központi szerepet játszik az anyagcsere működésében.

Ő és más tudósok szerint a legjobb orvosság a betegségekre az lenne, ha nem, vagy csak igen lassan öregednénk.

Az öregedés radikális lassítása érdekében – mondja – a kutatóknak nullázniuk kell az öregedés kilenc fő okát, köztük a telomerek (a kromoszómák végén található “sapkák”) rövidülését, a mitokondriumok (akkumulátorok) által okozott energiaveszteséget a sejtben, az őssejtek elvesztését és az úgynevezett öregedő sejtek felhalmozódását (nem működő “zombi” sejtek, amelyek a bőrben és más szövetekben maradnak meg).

Hirdetés

A tudósok nemcsak azon dolgoznak, hogy genetikai átprogramozással megállítsák ezeket a folyamatokat, hanem bizonyos fajoktól, például a turritopsis dohrnii-től, egy „halhatatlan medúzától” is gyűjtenek információkat, amelyek hatékonyan megnyomják a reset gombot, és visszaállíthatják a fejlődés egy korábbi állapotát.

A Turritopsis dohrnii-nak stresszhelyzetben megfiatalodnak a sejtjei, majd az egyed klónozza magát, több száz genetikai utódot hozva létre.

Sinclair úgy gondolja, hogy ez a gomb az emberek számára is létezik – csak meg kell találniuk. Szerinte az öregedés egy karcos CD-hez hasonlatos – a zene még mindig ott van a DNS-ünkben, de sejtjeink már nem olvassák le.

“A jó hír az, hogy a zene megmarad, és el tudjuk tüntetni a karcolásokat is” – mondja. Ezt bizonyítja az is, hogy nemrég Sinclairnek és kollégáinak sikerült teljesen helyreállítaniuk idős vak egerek látását a laborjukban.

“Ez azt jelenti, hogy még az olyan bonyolult dolgokat is, mint a látás, vissza lehet állítani, csiszolni, hogy úgy működjön, mint korábban – mondja lelkesen, hozzátéve:

„Nincs okunk azt gyanítani, hogy ez egy emberi testben másképp lenne.”

A Sinclair laboratóriumában bekövetkezett áttörés kétszámjegyűre csökkentette a költségeket; 2022 elejére a kutató azt tervezi, hogy elindít egy olcsó öregedési óratesztet, amely nemcsak tudományosan alátámasztott eredményekkel szolgál, hanem egyedi tervet is készít az öregedés lassítására.

Megtudhatjuk, mikor esünk át a menopauzán vagy leszünk terméketlenek, mikor ráncosodunk, sőt azt is megjósolhatjuk, mikor halunk meg.

Sinclair szerint számos tudományosan alátámasztott életmódbeli változtatást tehetünk az öregedés lassításáért, elsősorban tegyük azt, amit sok orvos javasol: együnk kevesebbet, sportoljunk rendszeresen, tartsuk távol magunkat a cigarettától és aludjunk eleget.

És törekedjünk a főként növényi alapú étrendre, ugyanis átlagosan havonta csupán ötször esznek húst azokban a régiókban, ahol a legtovább élnek az emberek, mint például Nicoya, Costa Rica; Szardínia, Olaszország; és Okinawa, Japán.

Sinclair az egészséges életmód mellett naponta három különböző “hosszú élettartamú molekulát” is bevesz, amelyek szerinte befolyásolják az öregedést: az első a rezveratrol, egy drogériákban kapható olcsó kiegészítő, amely egy vörösborban található vegyületből áll, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a vércukorszintet és a gyulladást.

A következő a metformin, egy elterjedt cukorbetegség elleni gyógyszer (az orvosok az öregedés miatt is felírhatják), amely a vércukorszint szabályozásában segíti a kalóriakorlátozás betegségvédő és élettartam-meghosszabbító előnyeit.

A tudósok először 2014-ben kezdtek felfigyelni a metforminra, amely a goat’s rue/orvosi kecskeruta nevű gyógynövényből származik, amikor egy több mint 180 000 ember bevonásával készült brit tanulmány megállapította, hogy azok, akiknek cukorbetegségét ezzel a gyógyszerrel kezelték, jelentősen tovább éltek, mint azok, akik nem használták ezt a gyógyszert.

Azóta a metformin mint öregedésgátló csodatabletta hírnevet szerzett. Tanulmányok kimutatták, hogy képes megőrizni a kognitív funkciókat, és úgy tűnik, hogy csökkenti az életkorral összefüggő betegségek előfordulását, a szívbetegségtől a demenciáig.

Az Alabama Egyetem új tanulmánya szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő, metformint szedő embereknél a COVID-19 betegségben szenvedő betegek halálozása háromszorosára csökken. Sinclair kollégája, Nir Barzilai, az Albert Einstein Orvostudományi Főiskola Öregedéskutató Intézetének igazgatója, hat éven át tartó, országos klinikai vizsgálatra készül, amely az első olyan kísérlet lesz, ami közvetlenül az öregedésre összpontosít.

Ha az eredmények sikeresek, “a metformin lesz az első olyan tabletta, amely két-három évvel meghosszabbítja a jó egészségi állapotot, ami elég sok” – mondja Dr. Barzilai.

A Sinclair által naponta szedett harmadik kiegészítő, az NMN, amit Victoria Beckham is szed.

Az NMN-ről kimutatták, hogy megfordítja az egerek korát Sinclair laboratóriumában. Megjegyzi, hogy egy NMN-t kapott idősebb egér nemcsak új ereket növesztett, hanem rohanni kezdett, mint egy mániákus a futópadon, „valójában megelőzve a fiatal egereket”.

Ezek a természetes molekulák nemcsak felpörgetik a sirtuin géneket, mondja Sinclair, hanem akkor is bekapcsolhatók, ha a szervezet fenyegetést észlel – éhes az időszakos koplalás, intenzív edzés vagy hideg hőmérséklet miatt.

De nem kell olyan szélsőségesnek lennünk, mint ő, és ennyi mindent magunkba tömnünk.

Még az olyan dolgok elvégzése is, mint például az otthoni hőmérséklet állandó 20 fokon vagy az alatt való tartása, növelheti a hosszú élettartamot, állítja a tudós.

Sinclair ragaszkodik ahhoz, hogy nem akar örökké élni. “Ez a hosszan tartó vitalitásról szól – szögezi le.

Nemcsak több évet szeretnék, hanem olyan éveket, amelyek aktívak, egészségesek és boldogok.”

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.