CímlapsztorikÉrdekes világ

Az orosszal és kínaival oltottak mégsem mozgathatnak szabadon az Európai Unióban?

Kiderültek a végleges EU-s covid igazolvány részlete!

Megegyeztek az uniós intézmények az EU-n belüli szabad mozgást biztosító védettségi igazolások részleteiről, az orosz és a kínai vakcina megítéléséről keveset tudni, de egyelőre cska az egyiket vizsgálja az EMA gyógyszerügynöksége, ez pedig a kínai.

A tagországok kötelesek minden, az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával (ez jelenleg a Pfizer/BionTech, az AstraZeneca, a Moderna és a Janssen) történt oltást elfogadni.

Hirdetés

Ezen túl az egyes tagállamok dönthetik el, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogadnak-e, amelyet egy másik tagállam saját eljárásban engedélyezett, vagy amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szerepel (ilyen például a Sinopharm vakcina).

Felmerül a kérdés, mi lesz azokkal, akik például az oroszt kapták?

Nekik nincs szabad mozgás és az EU tagországainak túszaivá válhatnak?

Szerencsére a covid igazolványokkal kapcsolatban erre s születette egyfajta átmeneti megoldás.

Az ezt a vakcinát megkapó magyarok negatív koronavírus-teszttel, vagy az antitestes védettséget igazoló dokumentummal utazhatnak majd.

További jövőbeni lehetőség, hogy az Orbán Viktor vezette kormány kétoldalú megállapodást köt a többi EU-s országgal, hogy fogadják el a két keleti vakcinát is, de erre egyelőre csak akkor van lehetőség, ha legalább a WHO-pecsétjével bír egy készítmény.

Az uniós digitális Covid-igazolványra vonatkozó rendelet 12 hónapig lesz csak érvényben.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.