CímlapsztorikTudomány

Az SZTE kutatói végzetes klímakatasztrófát jósolnak Magyarországon, vége a fatüzelésnek is?

Megkongatták a vészharangot.

Amit a Holnapután című filmbe láthattunk, az tényleg csak a jéghegy csúcsa?

Betilthatják a klímaváltozás elkerülése végett a fatüzelést is?

Hirdetés

Nagy a baj, az SZTE megkongatta a vészharangot

Drasztikus időjárás-változást, a szélsőséges események gyakoribbá válását, jelentős hűtési energiafelhasználás-növekedést, jeleznek előre a Dél-Alföldön a következő évtizedekre a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói

– tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Végzetes klímakatasztrófa előtt áll Magyarország jelentős része?

A modellek pontosításával negatív trend figyelhető meg: a pesszimista forgatókönyv esetén az előrejelzések egyre kedvezőtlenebbé válnak.

Az eredmények alapján az évszázad második felére Magyarország területén a trópusi éjszakák száma – amikor a minimum hőmérséklet 20 foknál magasabb – a jelenlegi három-négyszeresére nő, és ezzel párhuzamosan a forró napok – amikor a maximum hőmérséklet 30 fok feletti – száma is megduplázódhat.

A fűtési energiaigény 20-40 százalékos csökkenése, valamint a hűtési energiaigény 60 százalékos növekedése eredményeként a két érték megközelítheti egymást a Dél-Alföldön.

A heves csapadékos napok száma 20-40 százalékkal növekedhet, de az összefüggő csapadékmentes – aszályos – időszakok hossza is egyötödével emelkedik.

A kutatók a várható klímaváltozást 13 regionális klímamodell átlaga alapján elemezték.

Azonnali drasztikus változtatásokra lesz szükség

Mint Gál Tamás leszögezte, a klímaváltozás oka az emberi tevékenységgel járó üvegházgáz-kibocsátás. Lényegében minden tevékenység, amely fosszilis energiahordozó felhasználásával jár, hozzájárul ehhez.

Így a kommunális fűtés, az elektromosáram-felhasználás, a közlekedés, a szállítmányozás, az ipar és a mezőgazdaság is.

Hirdetés

Ennek kapcsán többek között hazánkban az is felmerült már, hogy be kellene tiltani vagy erősen szabályozni a fatüzelést.

Ez utóbbi javaslat azonban rendre elbukott, mivel az ország és egyes társadalmi csoportok teljesen ellehetetlenülnének, ha egyik napról a másikra betiltanák a fával való fűtést.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.