Tudomány

Bizarr, fekete földönkívüli jégférgek az gleccserekben? Az idegen életformák már itt vannak? VIDEÓ

Titokzatos jégférgek jelenlétét észlelték a gleccserekben.

Mintha nem is ebből a világból származnának

Parányi, fekete férgek figyelhetőek meg az észak-amerikai gleccserek jegében a melegebb hónapokban, a késő délutáni órákban – számolt be róla az IFLScience.

A szakértők egyelőre nem találtak magyarázatot a jelenségre, és maguk a férgek is meglehetősen furcsán viselkednek.

Hirdetés

Eredetileg nem is tudtáék azonnal beazonosítani őket és felmerült az is, hogy egy eddig teljesen ismeretlen fajjal van dolguk a tudósoknak.

Sőt, ahogyan az lenni szokott a hasonló hírek kapcsán, az is felmerült, hogy ezek a férgek akár földönkívüli eredetűek is lehetnek mivel fagypont körüli vagy az alatti hőmérsékleten “érzik jól” magukat.

Fagyásgátló van a szervezetükben

Később a tudósok bejelentették, hogy nagy valószínűséggel a Mesenchytraeus solifugus nevű, sötétbarna vagy fekete fajról lehet szó,

ami nagyjából 1 centiméter hosszúra nő meg.

A férgek úgy néznek ki, mintha apró, szétszórt zsinegdarabok lennének.

Az állatok óriási számban szoktak felbukkanni, ilyenkor elkerülhetetlen, hogy az ember a gleccseren sétálva rájuk taposson.

A fajról kifejezetten keveset tudnak a kutatók, pedig a becslések alapján egy-egy gleccserben 5 milliárd példány élhet.

Érdekes módon a jégférgek mintha folyamatosan borotvaélen táncolnának:

Ugyanis nagyjából 0 Celsius-fokos környezetben fordulnak elő, ha a hőmérséklet ennél hidegebbé válik, elpusztulhatnak.

Hirdetés

A vizsgálatok kimutatták, hogy a férgekben fagyást gátló fehérjék vannak. Hasonló proteineket már más állatokban is megfigyeltek már.

Furcsán viselkednek

További furcsaság, hogy a férgekre mintha fordított téli álom lenne jellemző:

A hideg hónapok után kövérebben kelnek, mint ahogy nyár végén hibernálták magukat.

Azt nem tudni, hogy mi történik velük, amikor télen mélyebbre ássák magukat a hóban, de a szaporodási ciklusukkal kapcsolatban is rengeteg a kérdés.

A földönkívüli életformák már itt vannak?

A kérdés feltételes és elgondolkodtató, mivel ilyen jégférgek jelenléte a bolygónkon bizonyíthatja azt, hogy más, sokkal zordabb planétákon is létezhet ilyen szintű élet.

Sőt, több tudós is felvetette, hogy az észak-amerikai gleccserekben tanyázó jégférgekhez hasonló élőlények élhetnek a Szaturnusz egyik holdjának, az Europának a felszíne alatt.

Az Europa a második olyan hold, aminek felszínén vízpárát figyeltek meg, az első az Enceladus volt, a Szaturnusz egyik holdja, amit 2005-ben a NASA Cassini–Huygens űrszondája vizsgált.

A legújabb modellek szerint 4,5 milliárd éve kezdődött és mai napig tartó vulkáni tevékenység tapasztalható a Jupiter holdja, az Europa mélyén.

A jelenség az élet megjelenését is elősegítheti a külsőre sivár, de a vastag jégpáncél alatt hatalmas sósvízi óceánnal rendelkező égitesten.

Lehet, hogy éppen a Földön felfedezett jégférgekhez hasonló lényekkel fogunk először földönkívüli életformaként találkozni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!