CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Boldogkői Zsolt: ez még nem influenza, még nem dőlhet hátra a társadalom és jöhetnek az oltások!

Megszólalt Zacher Gábor is, kiderült meddig kell még az embereknek tömegével oltakoznia… Sokak zsebében kinyílhat a bicska?!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója szerint a kontinens hamarosan belép a koronavírus-járvány „hosszú nyugalmi időszakába”.

Ezt a magas oltási arány, a tél vége és az omikron-variáns által okozott betegség kevésbé súlyos jellege teszi lehetővé.

Hirdetés

Boldogkői Zsolt azonban kissé óvatosabb a témában.

A fő kérdés az, vége van-e végre a világjárványnak, és lehet-e olyan a koronavírus, mint az influenza.

– Ez egy óhaj, reméljük, így lesz. Egy­előre nincs rá alapunk, hogy a mostanit tekintsük az utolsó nagy hullámnak

– mondja Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára.

Szelídülhet tovább maga a vírus, de akár egy erősebb variánsa is kialakulhat, az idő dönti majd el a kérdést.

Az omikron pedig egyelőre még nem influenza, annál magasabb a halálozási rátája, a betegséget otthon átvészelők is sokszor súlyosabb tüneteket mutatnak, és nagyon fertőző, ezért a gyerekeket is nagyobb arányban érinti, illetve a szövődményei is súlyosabbak, továbbá akár több hónapon át tartó tüneteket is okozhat.

Ráadásul mindez korlátozások és oltások mellett alakult így.

Megszelídülhet végleg a vírus,d e ehhez valamennyi tudós szerint szükség van az oltásokra, a teljes nyájimmunitás elérésére.

Az azonban kérdéses, hogy mennyire akarnak majd az emberek úgy oltakozni, hogy már nincs közvetlen veszélye annak, hogy ismét tömegével kerüljenek a betegek a kórházba…

Hirdetés

Az oltások hasznát pedig mutatja, hogy a kórházakban dolgozó orvosok sora – például Zacher Gábor – szerint szinte csak oltatlanok kerülnek intenzív osztályra az omikron miatt, illetve idős, krónikus betegek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.