CímlapsztorikÉrdekes világ

Bolívia törvénybe iktatta a Földanya “emberi” jogait: minden országnak követnie kellene!

A Földanya Törvénnyel Bolívia elsőként egy, a természet tiszteletére és védelmére épülő, új gazdasági és társadalmi modellt vezet be, melyet az egész világnak követnie kellene!

Bolívia a világ első országa, amely a természetet átfogó törvényes jogokkal ruházza fel, annak érdekében, hogy megállítsa a klímaváltozást és a természeti világ kizsákmányolását, valamint, hogy a bolíviai nép életminőségét javítsa.

A helyi társadalmi csoportok a politikusokkal egyeztetve megalkották a Földanya Törvényt, amely elismeri minden élőlény jogait, és amely a természeti világot az emberi lényekkel egyenlő jogokkal ruházza fel.

Hirdetés

Erről a kezdeményezésről még a The Guardian is beszámolt.

A teljes mértékben jóváhagyott jogszabály biztosítani fogja a Föld jogait:

Az élethez és a regenerációhoz való jogát, garantálja a biodiverzitás, az élet sokféleségének és a genetikai módosítástól való mentesség jogát, a tiszta vizet, a tiszta levegőt, a rendszerek ökológiai egyensúlyát, az emberi tevékenységből fakadó károk helyreállításának és a szennyezéstől való mentesség jogait.

A törvényjavaslat kimondja: ” Jól élni” – a fogyasztás, a viselkedés és a magatartás olyan formájának elfogadását jelenti, amely nem alacsonyítja le a természetet.

Szükségünk van arra, hogy etikai és spirituális kapcsolatban legyünk az élettel. A „jól élni” fogalma – az élet kiteljesedését és a kollektív boldogságot tűzi ki célul.

Undarico Pinto, a társadalmi mozgalom vezetője szerint: “Ez átláthatóbbá teszi az ipart.

Lehetővé válik, hogy az emberek nemzeti, regionális és helyi szinten szabályozhassák az ipart.”

A törvényjavaslat alapvető elmozdulást jelent a természet kizsákmányolása terén, az ásványi erőforrásokra “áldás”-ként tekint, és kimondja, hogy a Földanya, “szent, termékeny, és az élet forrása, amely minden élőlényt a méhében táplál és ápol.

Állandóan egyensúlyoz, összhangot teremt és kommunikál a világegyetemmel.”

Hirdetés

Létre kell hozni a Földanya Minisztériumát, hogy elismertessék az új jogokat, és biztosítsák a betartásukat.

De a gazdaság jelenleg a természeti erőforrások kivitelén alapul, a külföldi deviza közel egyharmada ebből a forrásból – a bányavállalatoktól – származik, amely körülbelül 300 font évente. Boliviának egyensúlyt kell teremtenie új kötelezettségei mellett és az ipar igényei ellen.

A Földanya Törvényének tartalma a következő:

  • Jog az élő rendszerek és az azokat támogató természetes folyamatok integritásának fenntartására.
  • Jog a sejtszerkezeti vagy genetikai módosítások elkerülésére.
  • Életciklusok emberi módosítás nélküli folytatásához való jog.
  • Jog a tiszta vízhez.
  • Jog a tiszta a levegőhöz.
  • Az egyensúly fenntartásának joga.
  • Mérgező és radioaktív szennyezéstől mentesség joga.
  • Jog ahhoz, hogy ne zavarják meg az infrastrukturális és fejlesztési projektek, amelyek az ökoszisztémák egyensúlyát felboríthatják, és amelyek veszélyeztetik a helyi lakosok közösségeit.

A törvény hangsúlyozza még a “harmónia” és “béke” értékeit, és “az összes nukleáris, vegyi, biológiai” fegyver eltávolításának szükségességét.

Fordította: Radó Márti
Forrás: naturalhealthwarriors.com

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.