Bőrnyugtató, sebgyógyító, és szinte bárhol megterem, tudod mi ez?
Sokan még csak nem is ismerik, pedig elképesztő egészségügyi hatásai vannak!
Ősszel vagy télen csírázik, majd áttelelve tavasszal hajt ki és egész éven át fellelhető.
A nitrogénben gazdag talajokat kedveli, inkább hűvös árnyékos területeken találjuk.
Tudod már, mi ez?
Nem más, mint a tyúkhúr!
A régi öregjeink ismerték és gyakran használták is “gyógyszerként”.
Hatóanyagai, szaponinok, flavonoid C-glikozidok, poliszacharidok, magnézium, foszfor, kvarc, A és C-vitamin.
A tyúkhúrt már 200 éve használják, elsősorban bőrbetegségek kezelésére.
A legújabb kutatások szerint hatékony lehet olyan vírusfertőzések kezelésénél is mint például a herpesz.
Az európai népgyógyászatban, epe, vese– és májtisztító, kőoldó hatást tulajdonítanak neki.
Használatos emésztési problémák kezelésére, valamint koleszterin szint csökkentésre is.
Tápláló, frissítő hatása miatt gyengélkedő betegeknek is előszeretettel adják. A belőle főzött tea bevérzések ellen is javasolt.
Használják még köhögés és tüdő problémák esetén, de a reuma ellen is hatékony.
Belsőleg használható, teaként elkészítve, ebben az esetben reggel éhgyomorra és ízesítés nélkül fogyasztandó.
A nyers, fiatal hajtásokból saláta is készíthető, a kellemes édes íze miatt nagyon ízletes.
Omlettekbe sütve, vagy levesbe, főzelékbe főzve is fogyasztják.
Külsőleg felhasználva, készülhet belőle forrázat (tea) és áztatmány is, amelyet fáradt szemre, aranyérre, ekcémára, fekélyes sebekre használhatunk.
De főzetét bőrnyugtató és fertőtlenítő krémekbe is keverhetjük, kiváló sebgyógyító és fertőtlenítő tulajdonságai miatt.