Érdekes világ

Breaking: „A magyar burgonya január közepére elfogy, egy kiló se lesz”

Raskó Györgyöt, az Antall-kormány volt földművelésügyi közigazgatási államtitkárát, agrárközgazdászt az ársapka szabályozás hatásairól kérdezte a Szeretlek Magyarország, hogy mi várható 2023-ban.

ennek egyik legsarkalatosabb és ijesztőbb pontja volt amikor arról beszélt, hogyan fogy majd el január közepére a magyar burgonya, és hogy pontosan mi jön ezután.

Azért is őt kérsezték meg, mert jelenleg is mezőgazdasági vállalkozó, aki több, mint száz egyéni gazdával termel közösen Lajoskomárom környékén, tehát nem csupán az elmélet embere, hanem nagyon is látja, gyakorlati oldalról, hogyan működik az (élelmiszer)gazdaság.

Hirdetés

Egy meglehetősen határozott, talán még indulatosnak is mondható Facebook-posztban reagált a kormány legutóbbi rendelkezésére, ami előírta, hogy a befagyasztott árú termékekből az eddigi dupláját tartsák a boltosok.

De vajon ova vezet az az út, amim lassan már egy éve jár az ország?

Raskó szerint Magyarországon politikai kormányzás van, és ez az elmúlt évben mindennél jobban kiderült.

Az Orbán-kormány csak az teszi meg, amit közvélemény-kutatások alapján úgy vél, hogy népszerű vagy eladható.

Most Magyarországról már gyakorlatilag nem lehet beszerezni veszteség nélkül az érintett árucikkeket. Például a magyar burgonya január közepére elfogy, egy kiló se lesz.

Onnan kezdve importból kell az ársapkás burgonyát beszerezni.

Ugyanez vonatkozik részben majd a tojásra, és a többi termékről, az étolajról, cukorról nem is beszéltem.

A hazai véglegesen, az import pedig egyre szűkösebben, mert mondjuk lehet fagyasztott sertéscombot vásárolni Spanyolországban készlet-kiárusításkor, időnként meglepően olcsón is, de nyilvánvalóan az nem az a minőség, mint a friss magyar sertéscomb.

Mennyiségi oldalról nézve komoly beszerzési gondokról idáig nincs szó.

Hirdetés

Viszont ma már egyre gyakrabban szorulnak rá a kereskedők arra, hogy külföldön szerezzék be az ársapkás termékeket.

Miután ezeket csak veszteséggel tudják eladni itthon, nyilvánvaló, hogy a beszerzésüket nagyon vissza fogják fogni. Nem érdekük ezekből nagy forgalmat csinálni, mert egyenes arányban nő a veszteségük.

Amit a kormány rendeletben előírt, a január 16-ával kezdődő kétszeres készletfeltöltést meg fogják csinálni, azonban utána szép lassan leolvad majd a készlet arra a szintre, hogy szinte minden boltban egy kiló cukrot, egy kiló lisztet, egy liter étolajat lehet majd vásárolni.”

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.