CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Breaking: Földrengés csapott le Budapestre: mi történik a török földrengés óta?

Tényleg egy szeizmikus armageddon van készülőben? Szakértők válaszoltak!

Megmozdult a Föld Budapesten is

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium ügyeletese a hvg.hu-nak megerősítette, hogy egy enyhébb rengést lehetett érezni Magyarország több pontján is.

A lap egyik kollégája azt állítja, Budapest VIII. kerületében is földmozgás volt.

Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, földrengést észleltek a szomszédos Horvátországban.

A szeizmológiai jelentésben az áll, a földmozgás erőssége a Richter-skála szerint 4,8-as erősségű volt

-számolt be róla az Index.

Egy nagy, 6 feletti erősségű rengés már katasztrofális hatással járna Budapesten és számos épület könnyen lehet, hogy összeomlana.

A rengés helyi idő szerint csütörtökön 10 óra 47 perckor történt, epicentruma a Krk-szigeti Draga Bascanska közelében volt.

Európa több országa alatt “mozog a föld” a Törökországot sújtó földrengés óta

Kedden egy másik szomszédos országban, Romániában is rengett a föld; ott 5,7-es erősségű földrengés rázta meg az ország déli, olténiai részét kedd délután, alig tíz kilométernyire attól a településtől, amelynek térségében hétfőn 5,2-es erősségű földmozgást észleltek.

De rengett a föld a napokban Horvátországban is, és ez az egész azért aggasztó, mert sokak fejében felvetődött az, hogy mindezen utólagos kisebb földrengéseket a nagy törökországi 7,8-as erősségű földrengés válthatta ki.

Sőt, különféle szóbeszédek kerekedtek arról, hogy egy “szeizmikus armageddon” veheti kezdetét és amit eddig átéltük az csak a jéghegy csúcsa.

Éledezik a Tűzgyűrű, van összefüggés?

Bár a szakértők szerint nincs feltétlenül közvetlen kapcsolat ezen rengések között, az tagadhatatlan tény, hogy annyira megmozdult Törökország alatt a föld, hogy a kőzetlemezek egymásba csúszása, súrlódása miatt máshol is kisebb feszültségek keletkezhettek.

Hirdetés

Ez egy lehetséges magyarázat, ugyanakkor a tudósok egy része szerint ez sem bizonyítja feltétlenül, hogy kapcsolat lenne a földrengések között.

Mások a Tűzgyűrű feléledéséről beszélnek.

Létezik egy elmélet, mely ugyan tudományosan vitatott, de nem zárták ki a tudósok sem teljesen az elképzelést.

Eszerint a mostani rengéseket okozhatja akár az is, hogy éledezik az úgynevezett Tűzgyűrű, melyhez a vulkáni aktivitás és a földrengések közel 90%-a köthető.

A Tűzgyűrű az angol Ring of Fire tükörfordítása, népszerű neve annak a Csendes-óceán partjain végigfutó széles, sávszerű földrajzi régiónak, amely mentén különösen sok, működő és szunnyadó vulkán helyezkedik el, és kiemelten sok, különböző fészekmélységű földrengés pattan ki.

Nos, egyes vélemények szering ezen rengések között akár kapcsolat is lehet és azt mutathatják, hogy a Tűzgyűrű újra aktívabb szakaszába lépett…

Mindez azonban még nem bizonyított minden hitelt érdemlően.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!