Misztikum

Bronzkori New Yorkot fedeztek fel Izraelben: 5000 éves és 10-szer nagyobb mint Jerikó

Egy igazi metropolisz nyomait találták meg váratlanul Izrael területén. Nagyobb lehetett még Meggidonál is.

En Ensur egyik legnagyobb települése lehetett

Az En Esur nevű helyen egy útépítés során előbukkant városban időszámításunk előtt 3000 évvel hatezren éltek, ami abban a korban hatalmas településnek számított.

A város méretében jelentősen megelőzi az Izrael földjén eddig legnagyobbnak tekintett kora bronzkori Jerikót és Meggidót, noha elmarad az Egyiptomban és Mezopotámiában feltárt korabeli városias településektől.

Hirdetés

A leletek alapján már a korai khalkolitikumban (kőrézkor), hétezer éve jelentős nagyságú falu volt ezen a helyen, ami alapján át kell írni kissé ennek a kornak a történelmét, mert már az eddig gondoltnál korábban megindulhatott a városiasodás.

Az észak-déli 6-os autópálya egyik bekötőútjának építése közben bukkantak a Tel-Aviv és Haifa között félúton az ősi település nyomaira – a helyi törvények szerint meg kellett kezdeni az ásatásokat.

Ez Izrael eddigi legnagyobb ásatási területe, de Jichák Paz, az Izraeli Régészeti Hivatal (IAA) szakembere a lapnak azt nyilatkozta, hogy az eddig feltárt terület csak az egykori város 10 százaléka.

10-szer nagyobb, mint Jerikó

A Földközi-tenger déli medencéjének most előkerülő eddigi legnagyobb városában az épületek maradványai alapján fejlett hatalmi központ működött számos középülettel a 65 hektár nagyságúra becsült területen, ami a korabeli Jerikóénak a tízszerese.

Az írásbeliség előtt megszületett város tervezett és sűrűn lakott volt, a lakóépületek mellett raktárak és magtárak álltak a kikövezett utcák mentén.

Tornyokkal megerősített, két méter széles városfal védte a települést, amelynek a falon kívül saját temetője is volt valószínűleg a társadalmi helyzet alapján differenciált egyszerűbb és jelentősebb sírokkal.

A legnagyobb, 25 méter hosszú épület szakrális célokat szolgálhatott, embert utánzó figurákat találtak benne, mellette két hatalmas, messziről odavitt kőalapot, amelyek egyikén állatok csontvázaira leltek.

A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy miért, de a nyomok szerint i.e. 3050 körül a várost elhagyták a lakói.

Az ásatások befejezése, a leletek dokumentálása után az árkokat betemetik, folytatják az útépítést, és várhatóan nem lesznek látogathatók a váratlanul megtalált ősi város maradványai.

Hirdetés

Ősi metropoliszok a múltból

Az elmúlt években számtalan nagy metropoliszt fedeztek fel.

Ezek olyan fejlett városok, városállamok voltak, melyek felvetik a kérdést az ősi múlttal kapcsolatban abban a tekintetben, hogy mennyivel lehettek fejlettebbek, mint bárki gondolta volna.

Egyre több ugyanis a konkrét bizonyíték arra, hogy az ősi városok komoly tervezőmunka eredményei és az építészeti tudása a bronzkori és a sumer birodalom idején élt embereknek meglehetősen nagy volt…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!