Érdekes világMúltidéző

Csupán ez a 4 kép van a világon, amit egy rab készített Auschwitzban

Szörnyű képek a történelem legsötétebb időszakából

A náci haláltáborokhoz kapcsolódó több millió fénykép közül csak négy ábrázolja az auschwitz-birkenaui gázkamrákban elkövetett tömeggyilkosság tényleges folyamatát.

Ezért ennyire áttörőek és felbecsülhetetlen eszmei értékűek ezek a fényképek.

Hirdetés

A világ számára teljes egészében csak nemrég mutatták be őket.

Előre szólunk, borzalmas, sokkoló tartalomról van szó, ezért egy külön linken helyezzük el a kitakarás nélküli felvételeket.

Higgyétek el, jó okunk volt a részletek kitakarására.

A táborról már a II. világháború idején is rengeteg fotó készült, amin csontsoványra fogyott rabok, munkától megfáradt emberek vagy éppen a hírhedtté vált „Arbeit macht frei” felirat látható.

Ezeket főként náci tisztek készítették, ám négy olyan felvétel is kikerült a táborból, amin egy rab örökítette meg azt a borzalmat, amit bent látott.

Ezekről sokáig szinte semmit nem lehetett tudni, ám amikor előkerültek, akkor jött csak a döbbenet.

Egy üres fogkrémes tubusban sikerült ugyanis kicsempészni ezeket a felvételeket.

Egyúttal azért nagy a jelentőségük, mert ezek a fotók ábrázolják a több millió fénykép közül az “elgázosítás” tényleges folyamatát.

A visszaemlékezések szerint 1944 augusztusában egy Alex álnevű bátor férfi készítette a fotókat Birkenauban, ahol a legtöbb gázkamra volt. Sokan azt feltételezték, hogy Alex valójában Alberto Errera, egy görög tengerész volt, aki a háborúban harcolt.

Hirdetés

Albertót négy másik férfi segítette, akik figyelték az őröket, ő pedig a csípőjéhez erősítette a kamerát, és úgy próbált meg észrevétlenül fotózni. Sietniük kellett, hiszen ha bárki észreveszi őket, azonnal meghaltak volna, ezért eléggé homályosak lettek a képek.

Mindannyian kívülről a gázhoz vezető nyugati bejáratnál gyűltünk össze – ez volt az V. krematórium kamrája.

Alex, a görög zsidó gyorsan elővette a fényképezőgépét, égő testek halmára irányította, és lenyomta a gombot.

Egy másik kép készült az épület másik oldaláról, ahol nők és férfiak vetkőztek a fák között.”

A fényképeket az Auschwitz-Birkenau Múzeum 280-283-as számozásával látta el, miután egy üres fogkrémes tubusban kicsempészte őket a koncentrációs táborból valaki, aki az auschwitzi étkezdét vezette.

Így kerülhettek ki a képek végül.

A 280-as és 281-es fényképek egy borzalmas jelenetet ábrázolnak, amint egymásra heverő holttestek halmait égették, akik a gázkamrában hunytak el.

A munkások szintén zsidók voltak, akiket köteleztek a feladat elvégzésére.

A 282-es fényképen meztelen nők láthatók, akik a zuhanyra várnak a táborban. Ez a zuhany azonban valójában a gázkamra volt, ahol halálra mérgezték őket.

Ez a fotó tehát azoknak a nőknek az utolsó pillanatait örökíti meg, akik nem sokkal később a borzalmas náci eszmék áldozataivá váltak.

Az utolsó, 283-as fényképen faágak láthatók, amiket véletlenül fotóztak le. Ennek az az oka, hogy nem tudták jól kezelni a kamerát, miközben próbáltak rejtőzködni az SS-katonák elől, ezért véletlenül a fákat örökítették meg, nem pedig azt, amit eredetileg szándékoztak.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!