CímlapsztorikTudomány

David Attenborough: „A bolygót már elpusztítottuk.” – utolsó figyelmeztetés a világnak

2030-ra az esőerdők helyét száraz szavannák veszik át, a sarkkörökön pedig alig marad már jég, 2080-ban pedig a krízist az emberiség már a maga bőrén érezheti…

A természetfilmes elmondása szerint valamennyi előrejelzés szerint meleg lesz, egyre gyakoribbak lesznek az extrém időjárási események, a jelenleg sűrűn lakott területek egy része pedig lakhatatlanná válik majd.

A Föld termékeny területeinek felét mezőgazdaságra használják, a madarak hetven százaléka haszonállat, Attenborough szerint ez pedig gyakorlatilag azt jelenti, hogy a bolygót már elpusztítottuk.

Hirdetés

Több évtizedes pályafutása során egyrészt rádöbbent, hogy milyen sokszínű a világ, másrészt arra is rájött, hogy ez a sokszínűség komoly veszélyben van.

A biodiverzitás lecsökkenés kritikus pontot érhet el.

Ez pedig előidézi, vagyis inkább felgyorsítja majd a jelenleg is már a kétezres évek óta kibontakozni látszó tömeges kihalást.

Ezt a tömeges kihalást egyértelműen az ember idézte elő, és az általunk okozott brutális szennyezés a Földön.

Az új Attenborough-film, a Life On Our Planet a szerző szándéka szerint nem bűntudatot akar kelteni, hanem meg akarja mutatni, hogy miért fontos a bolygó, az élővilág és az ember számára is az erőforrások felelős felhasználása.

Attenborough legutóbbi sorozatában a műanyagszennyezés ellen emelt szót, januárban pedig bejelentette, hogy a klímaváltozás miatti válságban szerinte kritikus ponthoz érkezett a világ.

Egy biztos: tényleg nagy a baj.

Ha a tápláléklánc végleg megbomlik, az egyúttal azt is jelentheti, hogy az emberiség léte is veszélybe kerül.

Bármennyire is úgy érezzük ugyanis, hogy mi vagyunk az evolúció csúcsa, részei vagyunk ennek a haldokló rendszernek.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.