MisztikumTudomány

David Attenborough óriási titkot tárt fel az Antarktisz jege alatt

7 világ, egy bolygó? A BBC is beszámolt arról, amit a híres természetfilmes feltárt.. egy jég alatti titok változtathat meg mindent.

Az Antarktisz bizarr világa

Kevesen tudják, de az Antarktisz nem volt mindig ennyire kopár és lakatlan, mint manapság. Sőt, az igazság az, hogy ma is közel 1000 tudós tartózkodik az örök fagy világában, kutatva a kontinens elveszett múltját.

David Attenborough is a déli sarkra látogatott, és az elmúlt időszakban rengeteget kutatott, megdöbbentő titkokat tárt fel a kontinens múltjával kapcsolatban.

Hirdetés

A 93 éves profi természetfilmes elmondta, hogy az Antarktisz nem volt mindig ilyen kietlen, és egykor életteli tele volt és melegebb.

Egy teljesen másik, a miénkkel párhzamos ökoszisztéma alakulhatott ki rajta, sűrű növényzettel és élővilággal.

Titok a jégfelszín alatt

A vastag jégréteg óriási titkokat rejt – állítja.

Abban egyre több szakértő ért egyet, hogy az Antarktisz jegesedése bár fokozatos és lassú folyamat volt, rengeteg minden megőrződhetett az ottani élővilágból, ezek pedig akár még konzerválva is lehettek az utókor számára.

vagyis nem kizárt, hogy előkerülnek majd olyan erdők, esetleg állatok, melyek viszonylag jó állapotban maradtak meg, mint Szibéria egyes területein, ahol szintén időnként szinte teljesen ép kardfogú tigris tetemekre, vagy mamut-múmiákra találnak.

David Attenborough kutatási megdöbbentő eredményeket hoztak.

3 méteres ragadozó ősférgek maradványai

Találtak például olyan maradványokat a jég alatti felszínbe belefúrva, melyből jól látszik: a kontinensen egyes élőlények elképesztő méretűre nőttek meg.

Egyes ragadozó természetű férgek például a 3 méteres hosszt is elérhették a maradványok alapján.

Még a felfedezések korai szakaszában vagyunk – állítja Attenborough, aki hozzátette, hogy rengeteg minden lapul még a jég alatt, és a klímaváltozás hatására ezek idővel felszínre kerülhetnek.

Hirdetés

A tudósoknak az a fő feladatuk, hogy gyorsabbak legyenek a felmelegedésnél, ezek a leletek, maradványok és hibernált élőlények ugyanis bomlani kezdhetnek a meleg időjárás miatt.

Tehát még idő előtt el kell kezdeni komolyabban feltárni az Antarktisz jeges, ámde egyre melegedő világát.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!