Misztikum

Az elhallgatott Jézus: Tamás Bibliából száműzött evangéliuma fedi fel a Messiás korai éveit

Eredetileg Egyiptomban, 1945-ben Nag Hammadiban feltártak több mint 50 kéziratot, ezek között voltak az első olyan komolyabb írások, melyekről egyértelműen tudni lehetett, hogy közül volt a Bibliához.

Mert egykor talán a részei is voltak, ám nem tudni milyen megfontolásból, de a niceai zsinaton száműzték őket.

Bibliából száműzött iratok Jézusról

El lettek ugyanis zárva a világ elől, hogy az egyház egy egységes képet tudjon alkotni Jézusról, mely növelheti a legitimitását és hatalmát az egyházi intézménynek, valamint a mindenkori pápának.

Hirdetés

Aztán előkerült 1978-ban a leghíresebb apokrif, Iskariótai Júdás evangéliuma.

A Jézus életéről és tanításáról szóló apokrif kéziratok legnagyobb része az 1. és 3. század között íródott. Ezeket is szokás evangéliumoknak nevezni annak ellenére, hogy mind tartalmukban, mind pedig szerkezetükben jelentősen eltérnek egymástól, és a kanonizált evangéliumoktól.

Tamás evangéliuma – egy másik híres apokrif – nem Jézus életéről szól, hanem 114 mondását (loginját) rögzíti, csak néhánynál utalva arra, hogy azok hol hangzottak el.

Tamás evangéliuma és az elhallgatott Jézus

A Tamás evangéliumában leírtak nem mindegyike kötődik egyértelműen Jézushoz, ugyanakkor a leírtak, és elmondottak mind visszavezethetők valahogyan rá.

Egyértelmű az a bizonyos “jézusi jelenlét”.

Tamás evangéliumát soha nem “szerette” az egyház, mert több olyan dologról is írt, amit Jézusról sehonnan máshonnan nem lehetett tudni, mert azokat igyekeztek bizonyos erők eltüntetni a Bibliából és a kereszténység vallási ideológiájából.

Richard Dawkins professzor is azt állítja, hogy nem csodálkozik, hogy Tamás evangéliumát soha nem tették bele a Bibliába.

Az irat számos olyan történetet ír le, melyek Jézussal történek, még a gyerekkorában.

A Messiás gyerekkora pedig azért érdekes, mert a Biblia szinte semmi sem ír róla. A Biblia ugyanis a születése után jókora szakadékot hagy, és legközelebb már a 33 éves Jézusról ír.

Hirdetés

A Messiás titokzatos gyerekkora, elhallgatott tanai

Tamás evangéliuma több utalást is tesz a kis Jézusra, és arra, hogy fiatalon mennyire csintalan volt, és hogy állítólag több ízben nem szégyellte használni különleges “varázslatait”, és titokzatos erejét.

5 évesen egy pataknál játszva felmarkolt egy kis hordalékot, majd a kezei között 12 papagájjá változtatta – írja Tamás evangéliuma.

Richard Dawkins hozzátette:

Még egy egyszerű papagáj is legalább 100 milliárd sejtből áll, rengeteg idegsejtből, vérsejtből, csontból és erek millióiból.

Hogy Jézus fiatalon is ilyen óriási erővel rendelkezett, az egyszerre volt félelmetes és elképesztő.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!