CímlapsztorikÉrdekes világ

Dr. Végzet: választási csalás, három háború, három katasztrófa várható hamarosan

Nouriel Roubini amerikai közgazdász szerint a legkritikusabb időszak vár az emberiség történetében.

A látványos gazdasági összeomlás csak a kezdet lesz…

A kánikula egész hétvégén kitart, hétfőn a hidegfront már érinti az északnyugati tájakat és itt zápor, zivatar kialakulhat, egy-két fokkal mérséklődik a hőség – írja az Időkép.

Hirdetés

Estétől, majd kedden napközben viszont már többfelé kell számítani záporokra, zivatarokra, kisebb esőre.

A front csapadéka legkésőbb a keleti tájakat éri el és a napos idő itt tart ki a legtovább, ugyanakkor a záporok, zivatarok mögött szakadozik a felhőzet és rövidebb időre másutt is kisüthet a nap.

A Dunántúlon több fokkal felfrissül a levegő, az ország nyugati és középső részén 22-28 fok várható, míg keleten még 30 fok fölé mennek a maximumok.

Az északnyugatira forduló szél a Dunántúlon és zivatarok környezetében felerősödik, viharossá fokozódik.

Szerdán dél felől újabb zivatarok érkezhetnek, a Dunántúlon heves vihar alakulhat ki felhőszakadással, jégesővel, viharos széllel. Szeles napra készülhetünk, nyugaton és északkeleten zivatartól függetlenül erős, viharos északias szél fog fújni. Délutánra 20-28 fokig emelkedik a hőmérséklet, nyugaton lesz hűvösebb.

A kánikula rövid ideig marad távol, a jelenlegi számítások szerint csütörtökön ismét több helyen lépjük át a 30 fokot.

Ez a csapás a koronavírus-válsággal bekövetkezett. A jegybankok és a kormányok masszív gazdasági válságkezelő programjainak köszönhetően a 2020-as nagy recesszió nem vált nagy depresszióvá, ám világgazdaság folyamatai törékenyek.

A professzor szerint ha “V” alakú lenne a fellendülés a válság mélypontja után, akkor az csak egy-két negyedéven át tartana, ám a háztatások és a vállalatok óvatossága miatt sanszosabb az “U” alakú kilábalás a válságból, és ha jön a járvány második hulláma, miközben nem jön a vírus elleni oltás, akkor “W” alakú dupla recesszió rázhatja meg a kicsin Föld bolygót.

Roubini attól tart, hogy az USA konfliktusai Kínával, Oroszországgal, Iránnal és Észak-Koreával arra ösztönzik ezt a négy államot, hogy internetes manipulációkkal befolyásolják a novemberi elnökválasztás eredményét.

Hirdetés

Ennek az lehet a vége, hogy mindkét fél – főként persze Donald Trump elnök, aki talán még sosem ismerte el, hogy bármiben veszített volna -, választási csalást kiállt, ami a megosztott amerikai társadalomban a belpolitikai viszonyok elmérgesedéséhez vezethet, lehetetlenné téve a normális kormányzást.

Roubini szerint a koronavírus-járvány, amiért a garabonciás amerikai elnök hajlamos Kínát okolni, tovább rontotta az amúgy is pocsék kínai-amerikai kapcsolatokat.

Szerinte emiatt megvan az esélye annak, hogy a felek véletlenül elveszítik a kontrollt, és belesodródjanak egy háborúba a Dél-kínai-tengeren, ahol a kínaiak mesterséges szigeteket építenek katonai célokkal.

Hasonló a helyzet a Közel-Kelettel, ahol Irán és Izrael keveredhet háborúba egymással októberben, ha az izraeliek úgy látják, hogy Trump elveszíti az elnökválasztást.

Ahogy egy másik tanulmányból kiderül ezt feltételezve úgy dönthetnek, hogy a tettek mezejére lépnek az iráni atomlétesítmények lerombolásában, mert addig kell cselekedniük, amíg még egy olyan vezetés van hatalmon Washingtonban, amelynek támogatására biztosan számíthatnak.

Végül az amerikai kormány konfliktusa Kínával és Oroszországgal arra ösztönözheti a világ országait, hogy a dollárnál biztonságosabb befektetést keressenek, mondjuk az aranyat, amely idén majdnem negyedével drágult, 2018 óta pedig másfélszeresére ment fel az ára.

Az amerikai fizetőeszköz gyengítése fegyver a washingtoni vezetés kezében, amellyel elinflálhatja az ország adósságait.

Roubini azt is jósolta fél éve, hogy a Föld bolygó környezeti állapota jó eséllyel romlani fog.

És lám: romlott. Afrika keleti részén sáskajárás pusztít, továbbra is erős a migrációs nyomás globális felmelegedés miatt kiszáradó régiókból a Föld enyhébb éghajlatú országai felé és a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy elértük azt a pontot, amely után a gyors jégolvadás miatt felgyorsulhat a világóceánok szintjének emelkedése.

A februárban felvázolt és részben teljesült sötét jövő ellenére a koronaválság kirobbanásakor megroggyant pénzpiacok nagyrészt ledolgozták veszteségeiket.

Roubini azonban úgy látja, hogy akkor megfogalmazott véleménye, miszerint bármilyen kedvezőtlen gazdasági-politikai-környezeti fejlemény gyorsan véget vethet a fellendülésnek, most is igaz.

És ahogy márciusban lecsapott a koronavírus, úgy még az év vége előtt élessé válhat az említett lappangó válságok valamelyike.

Forrás: Napi.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.