CímlapsztorikÉrdekes világ

Durva gázszámlák jönnek Putyin és az oroszok felől, tényleg veszélyben a rezsicsökkentés

Ezt a végén tényleg mindenki meg fogja szívni…!

Áprilisban közel négyszer annyiért vette meg a gázt az oroszoktól a magyar állami cég, mint amennyit itthon beszedett a lakosságtól a rezsicsökkentés keretében, így amikor majd május 22-én ki kell fizetni az oroszoknak a gázszámlát, azon vaskos, akár 70 milliárd forint feletti összeg is szerepelhet

– derül ki a Portfolio kalkulációiból.

Hirdetés

Mivel a háború és a rubelben fizetés körüli eddigi huzavona a következő hónapokra végig nagyon magas tőzsdei gázárakat vetít előre, amelyeket tudomásunk szerint teljesen követ a magyar állam gázvételi költsége…

Így „a rezsicsökkentés egy nagyon nehéz pénzügyi konstrukció”, mint ahogy azt maga Orbán Viktor miniszterelnök is szó szerint kimondta egy pénteki rádióinterjúban, amikor az orosz olajembargó körüli vitát a rezsicsökkentés megvédéséért folytatott harcként állította be.

Kalkulációink szerint áprilisban mintegy 317 forintot fizethetett köbméterenként a magyar állami gázkereskedő az orosz gázért a tőzsdén (információink szerint tisztán a holland TTF gáztőzsde árához igazodik az orosz gázszerződésünk, amiből ellátja az MVMCEEnergy cég a lakosságot).

Az így beszerzett gázt aztán mintegy 82 forintért értékesíthette a lakosságnak a rezsicsökkentés keretében (energiadíj).

Ezek miatt – ha más tételeket figyelmen kívül hagyunk – számításaink szerint köbméterenként 234 forintos vesztesége keletkezhetett a cégnek.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor kormányfő is úgy fogalmazott egy pénteki rádióinterjúban, hogy „a rezsicsökkentés egy nagyon nehéz pénzügyi konstrukció, az patikamérlegen lett kialakítva”.

MINDEZ AZT JELENTI, HOGY TÉNYLEG VASKOS ÖSSZEG SZEREPELHET MAJD AZON A GÁZSZÁMLÁN, AMIT SZIJJÁRTÓ PÉTER KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTER BEJELENTÉSE SZERINT MÁJUS 22-ÉN KI KELL MAJD FIZETNIE AZ ÁLLAMI CÉGNEK AZ OROSZ GAZPROM FELÉ.

Mintha minden magyranak kellene kifizetni, hiszen a mi adóforintjainkból történik ez meg.

Mindez egyúttal azt is jelentené, hogy nemcsak most, hanem végig négy-ötöszöröse lenne a piaci gázár annak, mint amennyiért az állami cég eladhatná itthon a gázt a lakosságnak a rezsicsökkentés keretében.

Hirdetés

ÍGY TEHÁT VÉGIG NAGYON DURVA GÁZSZÁMLÁK ÉRKEZNÉNEK AZ OROSZOK FELŐL,

és éppen ezért nagyon nehéz pénzügyi konstrukciót a rezsicsökkentés, mint ahogy azt néhány hete Gulyás Gergely is elismerte, amikor éves teherként 1300 milliárd forintos potenciális összegre is utalt.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.