CímlapsztorikÉrdekes világ

Durva összegeket fizethet aki élt a hitelmoratóriummal: FIGYELJETEK ODA, rabolnak a bankok!

Jelentős összeggel, akár több, mint 10 százalékkal is megnövelheti a hitel teljes visszafizetendő összegét, vannak, akiknek már most horror összegeket kell visszafizetniük!

A moratórium a válság alatt segítséget jelentett a nehéz helyzetbe került hiteltörlesztőknek, ez a segítség ugyanakkor nincs ingyen.

Az adósok nemrég szembesülhettek vele, hogy már a moratórium első szakasza, a tavaly március közepétől decemberig tartó időszak is drasztikusan, egyes esetekben több millió forinttal növelte meg a később visszafizetendő összeget, a moratórium második szakasza után viszont még nagyobb növekedésre lehet majd számítani.

Hirdetés

Ha 2020 márciusában igénybe vettük a moratóriumot, de januártól visszatértünk a törlesztéshez, 16,1 millió forintot kell visszafizetni, tehát nagyjából 600 ezer forinttal növekedett a teljes törlesztendő összeg.

Ha azonban egészen 2021. júniusig benne maradunk a moratóriumban, közel egymillió forintba kerül nekünk a 15 és fél hónapos programban való részvétel.

“A teljes visszafizetendő összeg így már 16,5 millió forint lesz, amit a megnövekedett futamidő okoz.

A moratórium alatt összegyűlt kamat ugyanis nem tőkésíthető, hanem a futamidő alatt egyenlő összegekben kell havonta visszafizetni, azzal a kitétellel, hogy a törlesztőnk sem emelkedhet, így pedig nincs más út, mint hogy tovább kell fizetni a hitelt”

– magyarázta Varga Zsombor, a Bank360 elemzője.

Ennél is nagyobb lehet az adósságnövekedés, ha ennél régebben vettünk fel lakáshitelt.

Egy 2012. júniusában felvett 10 milliós jelzáloghitel ugyanis már alapból drágább volt a magasabb kamatok miatt, hiszen 20 év alatt 25,2 millió forintot kellett volna visszafizetni a hitel felvételekor jellemző kamatok mellett.

A teljes moratórium igénybevétele után viszont már 27,9 millió forint lesz a teljes visszafizetendő összeg, vagyis 2,7 millió forintos veszteséget jelent a lakáshitel törlesztésének felfüggesztése.

A hiteltörlesztés is tovább tart, összesen már 22 év és 2 hónap a futamidő.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.