CímlapsztorikÉrdekes világ

A járványmatematikai modell drámai dolgot mutat a vírus tetőzésével kapcsolatban – állítja egy magyar tudós

Fontos dolgot jelentett ki a járvány kapcsán!

A kórházak telítettsége nem emelkedik jelentősen, az egészségügy terhelésében azonban legalább egy hónapig még nem várható látványos csökkenés a járvány terjedését modellező szakember szerint.

„A számításaink szerint a vírus terjedése tetőzött” – nyilatkozta a Válasz Online-nak Iván Kristóf, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának dékánja, aki más szakemberekkel a járvány terjedését modellezi matematikai módszerekkel. Szerinte a csúcsot mostanában értük el, ami annak tudható be, hogy a lezárások miatt nem növekedett a kontaktusok száma, az oltási program viszont felpörgött.

Hirdetés

Ehhez szerinte valóban elég 2,5 millió oltás, ha a legfertőzőképesebb és a legsérülékenyebb csoportoknak adják be, így ugyanis hatásosan lehet csökkenteni a kórházak terhelését.

Arra a kérdésre, nem veszélyes-e a csúcson, a legmagasabb fertőzésszámnál nyitni, Iván Kristóf úgy válaszolt: „A nyitásban nem csak epidemiológiai szempontokat vesznek figyelembe, hanem gazdaságiakat is.

A mi feladatunk szerencsére nem a döntés, csak a különböző forgatókönyvek hatásának bemutatása.” (Erről beszélt az al-Dzsazíra hírtelevíziónak adott interjúban Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi szóvivője is.)

A szakember szerint ugyanakkor optimizmusra adhat okot, hogy az ország eddig sem volt teljesen lezárva, „hanem egy már nyitva álló ajtót tárunk kicsit tovább”. Emiatt nőni fog ugyan az érintkezések és azzal együtt a fertőzések száma, ám nem ugrásszerűen.

A modellszámítások szerint a kórházak telítettsége sem emelkedik majd jelentősen feljebb, mivel az idősebbek nagy része már be van oltva, a nyitás fokozatos lesz, közben pedig még tovább növekszik a beoltottak aránya – magyarázta a szakértő, de később azt is elmondta: az egészségügy terhelésében legalább egy hónapig még nem várható látványos csökkenés.

A beoltottak száma a nyár közepére érheti el a nyolc-kilencmilliót „addig tart ez az egyensúlyozásra épülő állapot” Iván Kristóf szerint. Hozzátette azonban:

„Modellünk annyiban működik jól, amennyiben jók a beletáplált adatok.

Ha elterjed egy új mutáns, ha kiderül, hogy az oltottak bizonyos százaléka mondjuk nyolc-kilenc hónap után megbetegszik, vagy a vakcinát megkapó személyek is tovább adhatják a fertőzést, az mindent felborít.”

Az általános iskolák közelgő megnyitásáról szólva a szakértő azt mondta:

Hirdetés

A nyitás nyilván növelni fogja a kontaktus- és fertőzésszámot is, ugyanakkor a pedagógusok jelentős része már átesett a fertőzésen és megkapta az első oltását, amelynek érvényesül a hatása. Remélhetőleg nem alakul ki egészségügyi vészhelyzet.”

Arról is beszélt, hogy ahol egy pedagógus vagy egy gyerek megbetegszik, a kontaktkutatás szabályait kell alkalmazni, és vissza kell állni online oktatásra.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.