CímlapsztorikTudomány

Durva ősvírus okozhat világjárványt? Tudósok kongatják a vészharangot

Az eddig állandóan fagyott permafroszt talaja lazulni és olvadni kezdett, ezzel pedig a tudósok szerint akár világkatasztrófát is előidézhet. Egy rettegett, majdnem elfeledett vírus szabadulhat ki a jég fogságából.

Kiolvadó halálos kórokozók jégmintákba zárva

Arról már korábban lehetett hallani, hpgy a permafrsozt találájából nemrégiben többször is mintát vettek a tufósok és döbbenetes dolgokra találtak benne.

Francia, német és orosz tudósok nemrég újjáélesztették a Szibéria fagyott talajában több tízezer éve lapuló vírusokat.

Hirdetés

Az ilyen mintákban eddig talált vírusok különböznek az általunk eddig ismert klasszikus vírusoktól, kisebb a genomjuk.

A permafroszt mintákból tenyésztett vírusok, úgy tűnik, nem jelentenek veszélyt ránk, de vannak olyan entitások is, amelyekről már tudjuk, hogy veszélyesek a fajunkra.

300 éves himlővírus és egy lehetséges világjárvány?

A Szibériában eltemetett holttestekben 300 éves himlőfertőzés bizonyítékára bukkantak.

Szerencsére ezek csak „részleges genetikai szekvenciák”, vagyis a vírus DNS-ének olyan részletei, amik túlságosan sérültek ahhoz, hogy még mindig fertőzőképesek legyenek.

A himlővírus jó körülmények között, mínusz 20 fokon lefagyasztva jól túlél, de csak néhány évtizedig.

Azonban az elmúlt években számos bizonyított eset volt arra, hogy lépfenével fertőződjenek meg majd haljanak meg emberek Jakutföldön és Szibéria m ás részein.

Egyre szaporodó aggasztó esetek

2016 nyarán, egy kivételesen meleg időszakban a Jamali Nyenyecföldön 2350 rénszarvas pusztult el a baktérium által okozott járványban, a kórokozó egy addig fagyban rekedt, elhullott állat teteméből olvadt ki.

A helyi lakosok közül többen is megbetegedtek, és egy gyerek belehalt a betegségbe.

Amint felolvad a permafroszt, elszabadulhat a pokol és a világtörténelem legnagyobb járványa?

Globális lépfenejárványtól egyelőre nem kell tartani a kutatók szerint, az viszont aggodalomra ad okot, hogy a talaj felolvadásakor olyan mikrobák kerülnek a környezetbe, amik ellenállóképesek a gyógyszerekkel szemben, amelyekkel korábban kezelték őket.

Hirdetés

Számos tanulmány kimutatta, hogy ilyen rezisztens gének (például antibiotikumokkal szemben) kimutathatók a permafroszt mintákban.

Vagyis ha ezek a kórokozók szép lassan idővel az olvadás miatt kijutnak a környezetbe és szerencsétlenségünkre valamilyen gazdatestre találnak, akkor az egész világon szétterjedhetnek.

Sőt, bár kisebb eséllyel ugyan,d de bekövetkezhet a legrosszabb is:

Mégpedig az, hogy egy az emberre halálos változat nagy fertőzőképességgel elszabadul, a jelenkor egyik legnagyobb járványát okozva ezzel, mely megtizedelheti az emberiséget.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.