Tudomány

Egy Einstein-Rosen híd belsejében élünk, és semmi sem valóság – állítják a tudósok

A világunk nem az, aminek hisszük. Akárcsak az univerzum… Ez mindent a feje tetejére állíthat!

Amit ugyanis mi látunk, az teljesen szubjektív, és csak a mi szemszögünkből olyan, amilyen…

Egy új teória próbálja magyarázni a világban, és az univerzumban tapasztalható furcsaságokat.

Hirdetés

Ez mindent a feje tetejére állíthat

Olyan anomáliák léteznek az űrben, amik minimum felvetik a kérdést: vajon úgy működik a világ, ahogyan a tudományunk leírja?

A válasz ugyanis nem teljesen nyilvánvaló. Vannak olyan erőt, kölcsönhatások, melyek megmagyarázhatatlanok, így a gravitáció a többi kölcsönhatáshoz képest mérhető gyengesége.

Vagy ilyen bizarr, a tudomány számára fehér foltként tetszelgő anomáliák a fekete lyukak, melyeket még Einstein is előre láthatott.

Működésükről csak nagyon keveset tudunk, de ha igaz, hogy egy szingularitási pontba sűrűsödik minden benne, és hogy vannak fehér lyukak, melyekből folyamatosan anyag és fény árad, ellentétben feketelyuk társaikkal, akkor nem zárható ki, hogy egy a kettőt összekötő Einstein-Rosen hídban, azaz féregjáratban vagyunk.

Einstein-Rosen híd és a valóság érzékelése

Vagyis világunk ennek a féregjáratnak egy leképeződése, a valóság, és a pillanat egyetlen, végtelenített szelete…

Még felfogni is nagyon nehéz, a teória ugyanis komplexnek tűnik, és bár nyakatekertnek hat, sokak szerint közel lehet az igazsághoz.

Annál is inkább, mert azt már biztosan tudjuk, hogy a tejútrendszer közepén valóban van egy szupermasszív feketelyuk, ami egy féregárat bejárata is lehet.

Mivel az Einstein-féle általános elmélet nem szabja meg az idő irányát, ha a jövőben gravitációs kollapszus során fekete lyukat létrehozva anyag tűnhet el annak eseményhorizontja mögött, akkor szerinte ennek a folyamatnak a fordítottja is elképzelhető, ez pedig egy fehér lyuk “robbanása” lenne a múltban.

Az anyag és a feketelyukak eseményhorizontja

Vagyis anyag bukkan elő egy eseményhorizont mögül, a táguló univerzumhoz hasonló jelenséget eredményezve.

Hirdetés

A hipotetikusan a fekete lyuk időbeli megfordításának tekinthető fehér lyukat az előbbivel egy féreglyuk köti össze.

Az eredmények azt sugallják, hogy minden fekete lyuknak lehet Einstein-Rosen hídja, mindegyik belsejében egy új univerzummal, ami a fekete lyukkal párhuzamosan jött létre, s ez igaz lehet a saját világegyetemünkre is.

A hipotetikus felvetés, hogy az univerzum egy Einstein-Rosen fekete lyuk belsejéből születhetett, talán segíthet az Ősrobbanással, illetve az inflációs univerzummal kapcsolatos kérdések megoldásában is.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!