EgészségünkTudomány

Egy parazita vonzóbbá teszi az embereket azért, hogy nemi úton terjedjen

A parazitával ráadásul nagyon sokunk szervezete találkozott már. Világszenzációval felérő felfedezést tettek!

A parazita képes megváltoztatni a testet és a gondolkodásunkat is, egy csomó dolgot még a tudósok sem értenek egyelőre!

Nem várt felfedezés

Egy, a PeerJ folyóiratban megjelent új beszámoló azonban a korábbi eredményekhez képest is sokkal meglepőbb dolgokat igyekszik bemutatni:

Hirdetés

A kutatók szerint egy parazitaféle a gazdatestet manipulálva érheti el, hogy nagyobb valószínűséggel alakuljon ki szexuális együttlét ő és a partnere között.

A parazita ezáltal pedig tovább terjedhessen.

A szóban forgó élősködő a Toxoplasma gondii (T. gondii), ami egy hétköznapi, és emiatt igen gyakran előforduló parazita.

Macskáknál is előfordul, és esetükben is sikerült már furcsa jelenségeket kimutatni.

Kiderült például, hogy a fertőzést megkapó állatok valamiért jobban vonzódnak a ragadozók vizeletéhez, ami növeli annak kockázatát, hogy a jószágot megtámadja, esetleg fel is falja egy nála nagyobb/erősebb példány.

És ezzel a parazita újabb testben láthasson munkához.

Megváltoztatja a testet és átveheti felettünk az irányítást

Javier Borráz-León, a Turkui Egyetem munkatársa szerint az elmélet emberek esetében is igaz lehet, no persze itt kicsit máshogy néz ki a dolog, vérengzésről pedig szó sincs.

A parazita ilyen helyzetben inkább a gazdatest manipulálásával próbál új lehetőségekhez jutni, méghozzá úgy, hogy az egyént valahogyan vonzóbbá teszi a másik számára – ez a férfiaknál szimmetrikusabb arcot, a nőknél kisebb testtömeget jelenthet. Illetve egyéb, a viselkedéssel kapcsolatos változást, mint például a magabiztosabb fellépés, vagy a partnerek számának jelentős emelkedése.

Kísérlet is igazolta a szenzációs felfedezést

A kutatók azt állítják, hogy elméletüket egy érdekes kísérlettel is sikerült igazolni. Ennek során mintegy 200 önkéntest toboroztak, akiknek fényképeket mutogattak fertőzött vagy nem fertőzött emberekről.

Hirdetés

Az alanyok feladata mindössze annyi volt, hogy értékeljék a képen látható állapotot aszerint, hogy a nő vagy a férfi, akit néznek, szerintük mennyire vonzó, illetve egészséges.

Nemtől függetlenül a T.gondii-t hordozó pácienseket

következetesen egészségesebbnek és vonzóbbnak találták, mint a nem fertőzött egyéneket.

Arra vonatkozóan azonban még nem találtak magyarázatot a kutatók, hogy a parazita mégis miként éri ezt el

– számolt be róla a New Atlas.

Különféle elméletek persze vannak:

Borráz-León és csapata szerint lehetséges, hogy az élősködő a szervezetben idézhet elő olyan változásokat (például akár hormonális szinten is), amik végeredményben az alany fizikumára és megjelenésére is hatással vannak.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!