CímlapsztorikÉrdekes világ

Egy új akkumulátor végtelen élettartamot ad minden elektromos eszköznek: mindent újraírhat…?!

Vajon a feltaláló meddig marad szerintetek életben?

A BFree névre keresztelt rendszer lehetővé teszi az eszközök zökkenőmentes működését az áramellátás megszakításakor, amikor az áramszünet megszakad és az áramellátás visszaáll, és lehetővé teszi a fenntartható elektronika új generációjának létrehozását.

A rendszert úgy tervezték, hogy segítsen kezelni az e-hulladék problémáját, amelyből évente 53 millió tonna készül világszerte.

Hirdetés

Az Északnyugati Egyetem és a Delft Technológiai Egyetem kutatói kifejlesztették a BFree rendszert, amely a széles körben használt Python programozási nyelv áramkimaradás-ellenálló változatát használja.

A BFree magában foglalja a BFree Shield nevű energiagyűjtő hardvert is, amely ugyanazon csapat korábbi munkájának eredménye

-számol be róla az ÚjVilágtudat.

Tavaly mutatták be az akkumulátor nélküli ENGAGE nevű Game Boy-t, amelyet kizárólag a gombnyomások mozgási energiája táplál.

A gépet az elektronika fenntartható formájaként emlegették, amely utat nyithat a hosszú távú elektronika számára is a jövőbeli űrmissziókhoz, mivel működéséhez nincs szükség elemre vagy napenergiára.

A csapat új BFree rendszere az “ENGAGE” technológia továbbfejlesztése, és lehetővé teszi bárki számára, hogy saját fenntartható elektronikát készítsen.

A kutatók azt remélik, hogy ez hozzájárul ahhoz, hogy évről évre csökkenjen az e-hulladékként végződő lemerült elemek fenntarthatatlan száma.

“A gyártók az egész interneten azt kérdezik, hogyan hosszabbíthatják meg készülékük akkumulátorának élettartamát. Rossz kérdést tesznek fel,” – magyarázta Josiah Hester, aki Przemyslaw Pawelczakkal közösen vezette a munkát.

“Azt szeretnénk, hogy felejtsék el az akkumulátort, és inkább az energiatermelés fenntarthatóbb módjain gondolkodjanak.”

Hirdetés

A rendszert azért hozták létre, hogy “demokratizálják” a csapat fenntartható, akkumulátormentes hardverét a Maker Movement számára, a csináld magad kultúra technológia-orientált kiterjesztését szem előtt tartva.

A Maker Movement évről évre növekszik, és számtalan elektronikus eszköz kifejlesztését tette lehetővé, ami egyre növekvő e-hulladék problémát eredményez.

“Sokan azt jósolják, hogy ezermilliárd eszközünk lesz a dolgok internetében (IoT),” – magyarázta Hester.

“Ez ezermilliárd lemerült akkumulátort jelent, vagy 100 millió embert, aki néhány másodpercenként lecseréli lemerült akkumulátorát.

Ez rettenetes ökológiai költségekkel jár a környezet számára. Amit teszünk, az valóban lehetőséget ad az embereknek. Azt szeretnénk, hogy mindenki képes legyen erőfeszítés nélkül programozni az eszközöket fenntarthatóbb módon.”

Az új technológiával a csapat szerint még a kezdő programozók is képesek “például csináld magad elemmel működő mozgásérzékelőjüket végtelen élettartamú napelemes érzékelővé alakítani”.

A BFree rendszer lehetővé teszi az eszközök folyamatos működését szakaszos energia felhasználásával.

Ha az áramellátás megszakad, a rendszer szünetelteti a számításokat. Amikor az áram visszatér, automatikusan újraindul, anélkül, hogy elveszítené a memóriáját, és nem kell átfutnia a műveletek kiterjedt listáját.

Forrás: ÚjVilágtudat

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Ha tetszett, kövesd partnerünk tartalmait is!

Iratkozz fel a csatornára.

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.