CímlapsztorikTudomány

Egyre biztosabb: nem véd a az egyik oltás a brazil mutációtól. tudósok kongatták meg a vészharangot

Erről jobb, ha mindenki tud.

Megnevezték a vakcinát, amihez komoly aggályokat fűztek a brazil mutációval szembeni hatásosságát illetően.

A koronavírusnak az északnyugat-brazíliai Amazonas államban felfedezett variánsa képes arra, hogy “kikerülje” a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó cég CoronaVac nevű vakcinája által termelt antitesteket a szervezetben

Hirdetés

– derült ki két brazil egyetem előzetes tanulmányából.

A megállapításokra egy olyan kísérlet során jutottak, amelyben nyolc pácienst beoltottak a dél-amerikai országban eddig leginkább használt kínai oltóanyag két adagjával.

A Sao Pauló-i Egyetem (USP) és a Campinasi Egyetem (Unicamp) tudósai vérplazmát vettek az önkéntesektől, és megvizsgálták a CoronaVac hatékonyságát a vírus brazil törzsével szemben. Mint a kutatók közölték:

Az adatok arra utalnak, hogy a P.1 (a brazil variáns) képes kikerülni az olyan inaktivált víruson alapuló vakcina által termelt semlegesítő antitesteket, mint a CoronaVac.

A jelentés szerzői mindazonáltal közölték, hogy szükség van további, több mintát alapul vevő vizsgálatokra következtetéseik megerősítéséhez.

Véleményük szerint annak érdekében, hogy elejét vegyék a vírus brazil törzse további terjedésének, szükség lehet egy harmadik adag beadására az oltóanyagnak a brazil vagy egyéb variánsokra módosított változatából.

A Sinovac-vakcináról nem ez az első csalódást keltő hír.

Januárban a kínai oltás vizsgálatáért felelős brazíliai egészségügyi intézmény azt közölte: a gyakorlatban mindössze 50 százalékos hatékonyságúnak bizonyult a CoronaVac.

A CoronaVac nem azonos a Sinopharm kínai vakcinával, amelyet Magyarországon is alkalmaznak.

Hirdetés

A dél-amerikai ország 27 állama közül már 17-ben jelent meg a brazil variáns.

A több mint 200 millió lakosú Brazíliában jegyezték fel a harmadik legtöbb koronavírus-fertőzöttet a világon, 10,6 milliót, bár egészségügyi szakértők szerint ez a szám akár 2-3-szor is nagyobb lehet valójában.

A fertőzéshez köthetően csaknem 256 ezer halálesetet jegyeztek fel az országban, ami a második legnagyobb a világon.

Forrás: hvg.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.