CímlapsztorikTudomány

Élet lehet a Szaturnusz holdján: az idegenek nyomaira bukkanhattak

A jeges felszín egy soha nem látott világot rejthet.

Antonin Affholder, a Université de recherche Paris Sciences et Lettres munkatársa és kollégái friss tanulmányukban azt írják:

Egy ismeretlen geológiai folyamat vagy mikrobák állíthatják elő a metánt az Enceladus jeges felszíne alatt.

Hirdetés

A Szaturnusz holdjának mélyén egy óceán fekszik, amelynek vize időnként gejzírszerűen a felszínre tör.

A Cassini űrszonda a kigőzölgéseken áthaladva többször is elemezte a kémiai összetételt, így mutatta ki a metán különösen magas szintjét. Az anyag észlelése jelentős felfedezésnek számított, hiszen az élet egyik jele lehet.

Régis Ferrière, az Arizonai Egyetem szakértője szerint arra voltak kíváncsiak, hogy létrehozhatták-e a földiekhez hasonló mikrobák a metánt.

A csapat matematikai modellek segítségével mérte fel, hogy a különböző folyamatok, például a biológiai jelenségek, magyarázatot adhatnak-e a Cassini által észlelt szintre.

Az eredmények alapján a metánt vagy hidrotermális kürtőknél élő mikrobák, vagy egy egyelőre ismeretlen folyamat alakítja ki.

A kutatók azt is felmérték, hogy adott kémiai körülmények és hőmérsékleti értékek mellett kellemes lehet-e a környezet a potenciális mikrobák számára.

Emellett azt is megvizsgálták, hogy a létformák miként befolyásolhatják a környezetet.

A szakértők arra jutottak, hogy még a legalacsonyabb, nem biológiai metánkibocsátás sem ad magyarázatot a Cassini méréseire, amikor viszont mikrobákat adtak a rendszerbe, már elég metán keletkezett.

Ferrière szerint nem állítják, hogy az anyagot bizonyosan élet hozza létre, eredményeik alapján ugyanakkor nem lehet elvetni ezt a lehetőséget sem.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.