EgészségünkTudomány

Életveszélyes lehet a gyümölcslé: figyelmeztetnek mindenkit a szakértők!

Nagyon nagy a baj, rengetegen lehetnek közvetlen veszélyben!

Az egyik legegészségesebb gyümölcsfajta, de meg9lhet minket!

Elmondták, mi a veszély és hogy mire kell nagyon vigyázni!

Hirdetés

Hihetetlen, de idehaza is sokan fogyastják, mégsem tudnak a közvetlen veszélyéről.

Koleszterincsökkentő, fogyasztó, immunerősítő, roboráló, baktérium- és vírusölő hatású, de még a vérünket is tisztítja. Mondhatnánk azt is, hogy egy csodagyümölcs.

Kár, hogy életveszélyes kölcsönhatásba kerülhet számos gyógyszerrel, gyengítheti vagy fel is erősítheti azok hatásait, olyannyira, hogy akár életveszélybe is sodorhatja a gyanútlan gyógyszerszedő grépfrútlé-fogyasztót, aki egészségtudatos lelki nyugalommal meg van győződve róla, hogy nem tudja a grépfrútnál értékesebb ajándékkal meglepni szervezetét.

Akutatók egy alkohol és gyógyszer kölcsönhatását vizsgáló kísérletben grépfrútlével próbálták elrejteni az alkohol ízét a tesztalanyoknál, és sehogyan sem értették a kapott eredményeket.

Kiderült, hogy a grépfrútlé fokozza több gyógyszer felszívódását, így a hatóanyagok gyorsan eltűnnek az emésztőrendszerben.

Azóta kiderült, hogy nemcsak veszélyesen felerősítheti, hanem gátolhatja is felszívódásukat, ami megint csak életveszélyes helyzetekhez vezethet, mondjuk egy szívgyógyszer esetében.

A grépfrút és annak leve (a benne lévő furanokumarin-vegyületek révén) ugyanis erősen fékezi a szervezetben lévő, tápanyagok felszívódását szabályozó citokróm enzimrendszert. Egyes szereknél pedig pont fordítva, éppen hogy felgyorsítja a folyamatot.

Eddig már legalább 85 gyógyszerről derült ki, hogy nem ajánlatos grépfrúttal bevenni, a lista pedig egyre csak bővül.

A betegtájékoztatókon ma már sokszor külön fel is tüntetik, hogy

Hirdetés

„Ne szedje grépfrúttal!”

Ilyenek például a különféle allergiákra használt antihisztamin szerek.

Kutatások kiderítették, hogy akik egy pohár grépfrútlével vették be, azoknál csak fele annyi hatóanyag szívódott fel, mint akik sima vízzel.

Nem jó ötlet néhány magas vérnyomás, magas koleszterinszint vagy depresszió kezelésére használt gyógyszereket sem grépfrútlével lehúzni.

De jó pár antibiotikumfélével, például a penicilinnel is képes összeveszni ez a finom egzotikus gyümölcs.

Nem is kell direkt grépfrútlével bevenni a gyógyszert, akkor is felére csökkentheti az enzim aktivitását, ha a beszedés előtt négy órával ittunk belőle.

De ez még semmi:

Egyetlen pohár (két és fél deci) grépfrútlé még további 1–3 napon keresztül visszafogja az enzim működését.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.