Tudomány

Elkezdték bemikrofonozni az erdőket: nagyon nagy lehet a baj – ez már a természet “lebomlásának” a kezdete?

Súlyos a helyzet, a Föld állapota kritikus, az ökoszisztéma haldoklik, a természetes tápláléklánc pedig összeomlóban van.

Súlyos a helyzet, a Föld állapota kritikus, az ökoszisztéma haldoklik, a természetes tápláléklánc pedig összeomlóban van.

Így lehetne jellemezni a helyzetet, és abból is látszik, hogy nagy a baj, hogy újabban elkezdték a tudósok bemikrofonozni az erdőket.

Hirdetés

Az egésszel az a céljuk, hogy kiderítsék: egész pontosan mekkora is a baj.

Hogy mit tesz a helyi fajállománnyal a vadászat, az ökológiai válság következtében hogyan alakul a populációk sorsa, ezek mind nehezebben megválaszolható kérdések.

Ezekre jelenthet választ most a bemikrofonozás.

Az elmúlt pár évben több nagyobb kezdeményezés is indult, amely nagyon komoly adatbázisok kiépítését célozza:

A Yale környezetvédelmi lapjának nemrég egy Puerto Rico-i ökológus, Mitch Aide mesélte el, hogyan tudnak ma már olcsó hangfelvevőket telepíteni a helyi Luquillo erdőbe.

A cél az volt, hogy aztán adattovábbító eszközök révén megfigyelhessék, hogy a környék 25 béka- és madárfajtája mit művel a környéken.

Ezt és az ehhez hasonló megfigyelő rendszereket terjesztenék ki a világ nagy erdeiben.

Akár még az érintetlen esőerdők területén is, ezzel “képet” – inkább hangot ugye – kaphatnak arról, hogy mekkora a vész.

Sokak szerint eleve a helyzet súlyosságát jelzi az is, hogy a tudósok ilyen megoldásokhoz folyamodnak.

Hirdetés

Ugyanakkor szükségszerű lépés lehet, mert csak így deríthető ki világszinten, hogy mekkora a baj, és menyire “haltak ki” már mostanra is az erdők.

Egy-egy hangminta egyszerre számos élőlény jelenlétéről vagy hiányáról tanúskodik, és a több, egymástól bizonyos távolságra rögzített felvételek elemzése révén az állatok mozgásáról is sokkal többet meg lehet tudni.

A végső cél pedig a kutatók számára, hogy egész élőhelyekre kiterjedő megfigyelőrendszer alakuljon ki, melyben nemcsak az élőlények életét lehet követni.

Sokak szerint egyértelmű, hogy már most is nagyon nagy a baj.

Az elmúlt évek megfigyelései szerint a Csendes-óceán kétharmada már kipusztult, a szárazföldi közösségekben sem jobb a helyzet.

Az Amazonas haldoklik, a világ érintetlen erdeiben pedig tömeges fakivágások indultak meg.

A világ tehát versenyt fut az idővel, már ami a természet felbomlását illeti…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!