Címlapsztorik

Eltörlik a nyugdíjkorhatárt, jön a szülői bónusz: durva reformok a láthatáron

A vg.hu szerint már 40 év ledolgozott év után nyugdíjba lehetne menni.

Eltörlik a 64 évben megállapított nyugdíjplafont, már 40 ledolgozott év után nyugdíjba lehet vonulni, a koncepcióból nem esik ki, de lefaragják az úgynevezett szülői bónusz mértékét

– derül ki a Heger-kormány által elfogadott nyugdíjreform tervezetéből, amelyet ha a parlament is elfogad, akkor jövő januárjában lép életbe.

Hirdetés

Szlovákia lép, Magyarország felkészül?

A 64 éves plafon demográfiai okokból fenntarthatatlan, ennek folyományaként az 1967-ben és még később születettek csak 64 éves koruk után mehetnek nyugdíjba, az új, mozgó korhatár az átlagéletkor növekedésének lesz függvénye.

A reform további pillére, hogy 40 ledolgozott év után visszavonulhat a munkavállaló, tény, hogy ebben az esetben kisebb nyugellátást kap.

Minden egyes, a tényleges nyugdíjkorhatár előtti hónap 0,3 százalékkal faragja le a nyugdíjat, azaz 1 év esetében ez 4 százalékkal kisebb nyugdíjat eredményez. Az említett két változás már csak azért is szükséges, mert így Pozsony hozzájut az uniós helyreállítási alap 500 millió eurós, a nyugdíjreformhoz kötődő forrásához – olvasható a portálon.

A harmadik változás szerint minden, munkaviszonyban lévő gyerek két évvel korábbi bérének 3 százalékát átutalhatja szüleinek, 1,5 százalékot az apjának, 1,5 százalékot az anyjának. Emellett egy felső határt is megállapítottak: legfeljebb a mindenkori országos átlagfizetés 1,2-szereséből számíthatják ki a szülői bónusz nagyságát.

Mi várható itthon?

A nagy kérdés az, hogy itthon mi lesz?

Itthon nincs olyan gazdasági környezet, hogy ez felmerüljön – vélik a szakértők.

Ugyanakkor a jelenlegi nyugdíjrendszer tényleg egyre fenntarthatatlanabbá válik.

Idehaza valójában egyre emelni kellene a nyugdíjkorhatárt, amit előbb vagy utóbb nem fog tolerálni a társadalom.

Mégis, ez a fenntarthatatlan, szükségszerű összeomlás azt eredményezheti, hogy a következő években ejlentősen átalakítsák a nyugdíjrendszert.

Hirdetés

Egy óriási átalakítás során pedig akár a szlovák példa is napirendre kerülhet.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.