Érdekes világTudomány

Embert fertőzött a gomba: valóra válhat a The Last of Us zombijárványa

Először fertőzött embert egy olyan gomba, amely korábban csak fákat támadott meg.

Egy egészen meglepő tanulmányt tettek közé nemrégiben:

Soma Dutta, a kolkatai Apollo Multispeciality Hospitals tanácsadója arról számol be, hogy megfertőzött egy embert egy olyan gombafaj, amelyről korábban azt hittük, hogy csak növényeket képes megtámadni.

Hirdetés

A történet középpontjában a Chondrostereum purpureum, azaz a lilás réteggomba áll, amely ha megtámad egy növényt, annak leveleit ezüstös színűvé változtatja, míg azok el nem pusztulnak

-számolt be róla az Index.

A fertőzött egy 61 éves indiai férfi volt, aki számos tünettel, köztük torokrekedtséggel, fáradtsággal, köhögéssel és nyelési nehézségekkel fordult orvosához.

Tünetei miatt a férfi beutalót kapott mellkasröntgenre, az eredmények azonban rendben voltak, ezért a nyakáról CT-t is készítettek, ami már felfedett egy olyan tályogot, amely korántsem tűnt hétköznapinak

– írja az IFL Science.

A tályogból mintát vettek, hogy megtudják, mi okozhatta azt.

Több sikertelen kísérlet után azonban továbbküldték az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködő, orvosi szempontból fontos gombákkal foglalkozó referencia- és kutatóközpontba, ahol DNS-szekvenálás után megállapították, hogy az indiai férfi szervezetében az a Chondrostereum purpureum lelhető fel, amely korábban csak növényeket fertőzött.

Jön a világvégét okozó zombijárvány?

Hogy a tudósok megnyugtassák a világot, a jelenlegi esettel kapcsolatban kijelentették: hogy egy gomba megfertőzze az embert, több alapvető feltétel együttes beteljesülése szükséges:

Ilyen például a magas hőmérséklettűrés, a képesség az emberi gazdaszervezetbe való behatolásra, vagy a képesség az emberi szövetek lebontására.

Hirdetés

Ebből most az egyik már megvalósult ebben az esetben, a globális felmelegedés hatására pedig a gombák idővel evolúciósan el fogják tűrni a magasabb gazdatest hőmérsékletet is.

Az Egészségügyi Világszervezet jelenleg 19, az emberi egészséget fenyegető gombafertőzést tart számon, amelyek közül négyet „kritikusan fontos kórokozóként” kezelnek.

Ezek az Aspergillus fumigatus, amely a megfertőzöttek 47-88 százalékát képes megölni; a Candida albicans, amely a gyakoribb, és a fertőzöttek 20-50 százalékára nézve halálos; a Cryptococcus neoformans, mely képes az agyat is megtámadni, illetve a Candida auris, amely különösen jól kijátssza a gombaellenes gyógyszereket.

Egyelőre tehát nem kell konkrétan zombijárványtól tartani, mint amit a The Last of Usban láthattunk, de az Ördög nem alszik.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.