Tudomány

ENSZ: a Földi élet 5 koporsószege: ezek fognak hamarosan mindent elpusztítani a bolygónkon

Az ENSZ jelentése világít rá a Földet fenyegető 5 legelkerülhetetlenebbnek látszó veszélyre.

Emberek, ez már a bőrünkre megy! 2030-ig van “haladékunk” a természettől…

Nagyon nagy a baj.

Hirdetés

Mi sem lehet komolyabb vészjelzés felénk, mint az ENSZ egyik új jelentés,e mely kritikus dolgokat fest le.

Egyúttal megfogalmazták, melyek azok a területek, ahol bekövetkezhet a katasztrofális változás az elkövetkező évtizedekben.

Vagy ha úgy tetszik, számot adtak arról az 5 koporsószegről, ami az emberi civilizáció és a teljes élővilág sírját készítheti elő, különösen akkor, ha nem teszünk sürgősen valamit.

A jelentés szerint teljes ökoszisztémák tűnnek el nap mint nap; a vadon élő populációk, a helyi változatok és a háziasított növény- és állatfajták mennyisége és élettere is drasztikusan csökkent.

A földi élet alapvető, egymással szoros kapcsolatban élő hálózata zsugorodik és egyre inkább pusztul

– emeli ki a jelentés.

Ez a pusztulás az emberi tevékenység közvetlen következménye, és komolyan veszélyezteti az emberi jóllétet a világ minden régiójában.

A jelentés rangsorolja a globálisan ható folyamatokat. Ezek csökkenő sorrendben a következők:

  • a szárazföldi és tengeri területek használatának változása;
  • az élő szervezetek közvetlen felhasználása;
  • a klímaváltozás;
  • a szennyezés;
  • az idegenhonos özönfajok terjedése.

A jelentés kiemeli, hogy 1980 óta az üvegházhatású gázok kibocsátása megduplázódott, ez bizonyítottan átlagosan 0,7 Celsius fokos globális melegedést okozott.

Hirdetés

A klímaváltozás máris hatással van az élővilágra az ökoszisztémáktól a genetikai sokféleségig.

Ez a hatás várhatóan a következő évtizedekben fokozódik, egyes régiókban felülmúlhatja a szárazföld- és tengerhasználat változás hatását, és egyéb ható tényezőkét is felülmúlhat.

„A természetvédelmi erőfeszítések és szabályozások ellenére a jelen folyamatok mellett a természet megőrzése, fenntartható használata és a fenntarthatóság sem valósulhat meg.

A 2030-ig és azon túl vállalt célok csak a gazdasági, a szociális és politikai rendszerek és az alkalmazott technológiák alapvető átalakításával valósíthatóak meg”

– áll a jelentés összefoglalójában, amely szerint az ökoszisztémák pusztulása és a biodiverzitás jelenleg tapasztalt negatív trendje a 2015-ben New Yorkban rendezett ENSZ klíma csúcson elfogadott Fenntartható Fejlődési Célok 80 százalékának teljesítését veszélyezteti.

Ezek egytől egyig a szegénységgel, az éhezéssel, az ivóvízzel, a városokkal, az éghajlattal, az óceánok és a szárazföldek állapotával kapcsolatosak.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.