CímlapsztorikÉrdekes világ

Érkezik a készpénz nélküli társadalom: ara készülnek hogy digitális valutát vezessenek be

Az egész világra kiterjesztenék, jöhet a készpénz betiltása…?

A globalisták egy készpénz nélküli társadalmat akarnak, hogy eltávolíthassák az emberek még megmaradt magánéletének utolsó foszlányait, és teljes mértékben ellenőrizzék a monetáris rendszert.

A COVID-ot arra használják, hogy kivitelezzék ezeket a terveket.

Hirdetés

Ezen a héten a ZeroHedge számolt be arról, hogy törvényjavaslatot készítenek a “Központi Bank digitális pénznemére,” melynek keretében Amerikában minden ember rendelkezne egy digitális számlával, ahol ezt a digitális valutát a világjárvány idején elhelyeznék.

Az elmúlt évtizedben az egyik közös téma a politikai felfordulás, valamint az egyre növekvő társadalmi és geopolitikai instabilitás ellenére az volt, hogy a piac tovább emelkedik, és a Fed továbbra is likviditást injektál a rendszerbe

-írja az ÚjVilgátudat

A második közös téma az, hogy a soha nem látott eszközár-infláció fellendülése ellenére a tágabb gazdaságban mért árak – a hibás CPI-mutató (Költségteljesítmény-index) és a bizonyosan stagnáló munkavállalói bérek alapján – továbbra is visszafogottak maradnak.

A Fed mulasztása, hogy elérje az inflációs célját, arra késztette az Egyesült Államok központi bankját, hogy radikálisan módosítsa monetáris dogmáját a múlt hónapban, és bemutatta a rugalmas átlagos inflációs célzást (vagy FAIT), amellyel a Fed megengedi, hogy az infláció emelkedjen.

Röviden, amióta a Fed elindította a QE-t (mennyiségi lazítás) és a NIRP-t (negatív kamatpolitika), még rosszabbá tette a helyzetet, amelyet megpróbált “helyrehozni,” miközben a történelem legnagyobb eszközár-buborékát hozta létre.

És miután nemrégiben elfogadták, hogy az előnyben részesített ösztönző út nem tudta fellendíteni a tágabb gazdaságot, a hibás a monetáris politika közvetítésének módja lett, különösen az, ahogyan a Fed felesleges tartalékokat hoz létre, amelyek végül a kereskedelmi bankokhoz kerülnek, ahelyett, hogy levitték volna az egészet a fogyasztói szintig.

Az biztos, hogy a Covid járvány miatti leállások utóhatásaként a Fed megpróbálta rövidre zárni ezt a folyamatot, és a Pénzügyminisztériummal közösen elindított a “helikopterpénzt,” amelynek eredményeként a PPP hieteleken (Paycheck Protection Program) keresztül közvetlen pénzeszközöket utaltak át az amerikai vállalatoknak, valamint a végfelhasználóknak a heti 600 dolláros sürgősségi munkanélküli ellátásokon keresztül, amelyek azonban lejárnak, kivéve, ha a kongresszus megújítja, mivel a Demokraták és a Republikánusok azon vitatkoznak, hogy melyik fiskális ösztönzést fogják legközelebb végrehajtani.

És mégis, a panasz az, hogy még akkor is, ha a gazdaságnak nagy szüksége volt erre a hatalmas likviditási cunamira, a Fed és a Pénzügyminisztérium által létrehozott alapok (most, amikor az Egyesült Államok kvázi egy modern monetáris elmélet szerint működik) nem jutottak el azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rájuk, a végső fogyasztókhoz.

Hirdetés

Éppen ezért nagy érdeklődéssel olvastuk a Bloomberg interjút két korábbi Fed tisztviselővel; Simon Potterrel, aki a New York-i Federal Reserve Bank piaci csoportját vezette, és Julia Coronadóval, aki nyolc évet töltött a Fed Kormányzótanácsának közgazdászaként, akik azon újítók közt vannak, akik megoldásokat keresnek arra, ami a Fed előtt álló legfontosabb és legnehezebb problémának bizonyult: hogyan kapjanak gyorsan pénzt azok az emberek, akiknek válságban a legnagyobb szükségük van rá.

A válasz meglepő volt: mindketten egy olyan monetáris eszköz létrehozását javasolják, amelyet recessziós biztosítási kötvényeknek neveznek, és amelyek a digitális fizetések néhány fejlesztésére támaszkodnak, amelyet az amerikaiak számára azonnal bekötnek.

Amint Coronado ismertette a részleteket, a Kongresszus további eszközt biztosít a Federal Reserve számára a támogatás nyújtása érdekében – mondjuk a GDP egy százalékát (egy összegben, egyenlően elosztva és kézbesítve) a háztartások számára recesszióban.

A recessziós biztosítási kötvények zéró-kupon értékpapírok lennének, a háztartások függő eszközei, amelyek alapvetően várakoznának.

A kiváltó ok lehet a kamatlábak nulla alsó határának elérése, vagy, ahogy Claudia Sahm közgazdász javasolta, a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékpontos növekedése. A Fed ekkor aktiválná az értékpapírokat, és az alapokat digitálisan helyezné el a háztartások alkalmazásaiban.

Mint Potter hozzátette: “A Kongresszusnak túl sokáig tartott, mire pénzt szerzett az embereknek, és ez túl nehézkes. Külön infrastruktúrára van szükségünk. A Fed gyorsan megvásárolhatná a kötvényeket anélkül, hogy a magánpiacra menne.

Március 15-én azt mondhatták volna, hogy a kamatlábak most nullán vannak, aktiváljuk a kötvények X összegét, és nyomon követjük a munkanélküliségi rátát – ha ez meghaladja ezt a szintet, akkor többet vásárolunk.

A kötvények a Fed mérlegének eszközoldalán lesznek; az emberek számláin lévő digitális dollárok pedig a forrás oldalon.”

Lényegében a Fed egy törvényes hibrid digitális fizetőeszköz létrehozását javasolja, ellentétben a pénzügyi rendszerben elakadt tartalékokkal, amelyeket közvetlenül az amerikai fogyasztói számlákra tud befizetni.

Szerdán, mintha csak megerősítené a spekulációkat, Loretta Mester, a Cleveland-i Fed elnöke “Fizetések és a pandémia” címmel beszédet mondott a chicagói fizetési szimpóziumon, ahol egyből rátért a kérdésre.

A “Központi Banki Digitális Valuták” című részben a Cleveland-i Fed elnöke azt írja, hogy “a járványos sürgősségi kifizetések tapasztalatai olyan ötletet vetettek fel, amely egyre nagyobb figyelmet kapott a világ központi bankjainál, vagyis a központi banki digitális pénznemet (CBDC).”

A megdöbbentő gondolatsorból aztán kiderül, hogy “a jogszabályok azt javasolják, hogy minden amerikai rendelkezzen olyan számlával a Fed-nél, amelyen digitális dollárokat lehetne elhelyezni, mint a Federal Reserve Bankok kötelezettségeit, amelyet sürgősségi kifizetésekre lehet felhasználni”.

De itt álljunk meg, mert a digitális pénz bevezetésekor a Fed képes lenne a teljesen “névtelen” fizikai pénznemet leselejtezni, és minden egyes bankjegyet nyomon követni a “keletkezéséig,” annak élettartama alatt zajló különféle tranzakciók ellenére. És végül a Fed távolról “megsemmisítheti” az említett digitális valutát, amikor úgy dönt.

Ja, és a folyamat során a Fed gyakorlatilag lebontaná a kereskedelmi bankokat, mivel hitelt nyújtana az amerikai fogyasztóknak, ezzel együtt pedig közvetlenül befizetne pénzeszközöket a számláikra, gyakorlatilag elavulttá téve az egész hagyományos bankrendszert. Itt vannak a részletek:

“Más javaslatok egy új fizetési eszközt, a digitális készpénzt hoznák létre, amely ugyanolyan lenne, mint a központi bankok által ma kibocsátott fizetőeszköz, de digitális formában, és potenciálisan anélkül, hogy a fizikai valuta névtelenné válna. Ezeknek a pénznemeknek a kialakításától függően a központi bankok támogathatnák őket a kereskedelmi bankok részvétele nélkül, közvetlenül kibocsátva a végfelhasználók digitális pénztárcájába, kombinálva a központi bank által elősegített átutalási és visszaváltási szolgáltatásokkal.

Az ilyen eszközök iránti igény és felhasználás további mérlegelést igényel annak felmérése érdekében, hogy egy ilyen központi banki digitális pénznem gyorsabb és mindenütt elérhető fizetést tesz-e lehetővé vészhelyzetekben és általánosabban. Ezenkívül a központi bank digitális valutájával kapcsolatos számos lehetséges kockázatot és szakpolitikai kérdést jobban meg kell érteni, és értékelni kell a költségeket és az előnyöket.

A Federal Reserve egy ideje kutatja a jegybanki digitális fizetőeszköz által felvetett kérdéseket. A Kormányzótanács rendelkezik egy technológiai laborral, amely számos elosztott főkönyvi platformot épít és tesztel, hogy megértse azok lehetséges előnyeit és kompromisszumait.

Több tartalékbank munkatársai, köztük a Cleveland-i Fed szoftverfejlesztői is hozzájárulnak ehhez az erőfeszítéshez. A bostoni Federal Reserve Bank szintén többéves erőfeszítést folytat a Massachusettsi Műszaki Intézettel együttműködve, hogy kísérletezzen olyan technológiákkal, amelyek felhasználhatók egy jegybanki digitális fizetőeszközhöz.

A New York-i Szövetségi Tartalékbank egy innovációs központot hozott létre a Nemzetközi Fizetések Bankjával együttműködve, hogy mélyebb betekintést nyújtson és fejlesszen ki a központi bankok számára fontos kritikus trendekről és pénzügyi technológiáról. Az ilyen kísérletek fontos alkotóelemek a jegybanki digitális pénznem előnyeinek és költségeinek felmérésében, de nem jelzik a Federal Reserve döntését egy ilyen valuta bevezetéséről.

Jobban meg kell érteni a jegybanki digitális valuta által a pénzügyi stabilitáshoz, a piaci struktúrához, a biztonsághoz, a magánélethez és a monetáris politikához kapcsolódó kérdéseket.”

Összefoglalva: folyamatban van egy olyan terv, amely szerint a Fed “digitális dollárokat” helyez letétbe minden egyes amerikai számára, ami egy lenyűgöző fejlemény, amellyel lényegében a Fed megkerüli a Kongresszust, célzott “költségvetési ösztönző” képességekkel ruházza fel a Központi Bankot, ami drámai reflexiós csúcshoz vezethet, mivel az amerikai társadalom alacsonyabb jövedelmű szegmensei határozzák meg a gazdasági javakat és szolgáltatásokat.

Ha az elkövetkező években nem következik be hatalmas infláció, amely több száz billiónyi szövetségi adósságot fúj fel, az elkövetkezendő példátlan adósságcunami az amerikai életmód végét jelentené, ahogy ma ismerjük.

Ennek érdekében a Fed most véglegesíti az egész fiat monetáris rendszert forradalmasító folyamat utolsó lépéseit, digitális dollárokat indít el, amelyek gyakorlatilag eltávolítják a kereskedelmi bankokat, mint pénzügyi közvetítőket, mivel ez lehetővé teszi a Fed számára, hogy közvetlen betéteket helyezzen el az amerikaiak “digitális pénztárcáiban,” amelyek közben feleslegessé teszik a Kongresszust és az egész törvényhozási ágat is, mivel egy maroknyi technokrata csendben átveszi az Egyesült Államokban a hatalmat.

Forrás: ÚjVilgátudat

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.