CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Evolúció tudós jósolta meg 2020 nagy civilizációs összeomlását – kódolva volt az emberiség bukása?

A Connecticuti Egyetem kulturális evolúcióval és populációökológiával foglalkozó, orosz-amerikai kutatója ezt az egészet előre látta, és nem akármit mondott az emberiség jövőjével kapcsolatban.

A kutató 2010-ben a Nature-ben reagált a lap korábbi cikksorozatára („2020 Visions”), amelyben különböző tudományterületek képviselői írták le, szerintük milyen fantasztikus eredményeket érhetnek el tíz év múlva az adott ágazatok kutatói.

Peter Turchin azt írta hogy a 2010 és 2020 közötti évtized „valószínűleg a növekvő instabilitás időszaka lesz az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, amely alááshatja a cikksorozatban leírt tudományos fejlődést”.

Hirdetés

-írja a Qubit a külföldi lapok információira hivtakozva.

Valósággal hátborzongató, hogy Peter Turchin gyakorlatilag tűpontosan előre látta a dolgokat.

A tudós rengeteg tényezőt és kiinduló okot sorolt fel már akkor.

Az egyes országok államadósságánmak növekedését, a társadalmi egyenlőtlenségek tovább eszkalálódását, és az úgynevezett instabilizási csúcsot, mely 50 évente köevtkezik be.

Ezt szekuláris ciklusoknak nevezte végül el.

1870 körül az amerikai polgárháború, 1920 környékén a világháborút követő faji feszültségek, 1970 táján pedig a polgárjogi mozgalmat és Martin Luther King meggyilkolását övező megmozdulások példázták ezt a csúcsot.

Ebbe a sorba pedig beilleszthetők a 2010-es években felfutó és idén csúcsosodó Black Lives Matter mozgalmat elindító események is.

Emellett az úgynevezett Kondratyjev-hullámban, vagyis a gazdasági növekedés 40-60 évente váltakozó ciklusában gondolkodva is 2020-ra tartotta esedékesnek a következő mélypontot, amely a társadalmi elégedetlenséget is tovább fokozhatja…

Igaz, a koronavírus-világjárványt, és annak gazdasági hatásait nyilvánvalóan ő sem láthatta előre.

Hirdetés

Turchin a Vice-nak adott 2012-es interjújában is elismételte, hogy 2020-ra várja a feszültségek csúcsosodását.

Hogy mi várható a jövőben?

Ezt nehéz megmondani, de a kutató szerint léteznek megoldások a problémára, mellyel most az emberiség globálisan is szembenéz.

Bár látszólag csaknem teljesen összeomlott a civilizációnk, idővel újra talpra állunk.

Az 50 évenként bekövetkező visszalépések, kisebb hanyatlások ugyanis valóban az emberiség történelmébe vannak “kódolva”.

Forrás: Qubit

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.