EgészségünkÉrdekes világ

Ez a barna növény képes teljesen kiirtani a koronavírust a szervezetből?

Egy kutatás szerint az Ecklonia kurome barnamoszatban található szénhidrátok képesek blokkolni a koronavírus kórokozójának egyik kulcsfontosságú enzimét.

A “kun bu” néven is ismert barna algát már évezredek óta használják a távol-keleti medicínában.

A News Medical Life Sciences magazinban ismertetett tanulmányból kiderült, hogy a barnamoszatból kivont poliszacharidok megakadályozták a Sars-CoV-2 vírusban lévő 3CLpro enzim aktivitását.

Hirdetés

Mindez azért számít korszakalkotó felfedezésnek, mivel a 3CLpro proteáz enzim a virális poliproteinek átírásáért, illetve duplikációjáért felelős, és a kórokozó képes általa a szervezetben viszonylag gyorsan szétterjedni.

A kutatók azt feltételezik, hogy a szóban forgó poliszacharid segítségével potenciális covid elleni gyógyszert alkothatnak meg, amivel maradéktalanul elpusztíthatják a fertőző vírusrészecskéket.

Az Ecklonia kurome poliszacharid-tartalmának egyik alapegysége a molekula végén elhelyezkedő szulfátcsoport, ami jelentős biológiai aktivitást mutat.

A tudósok rájöttek, hogy ezen kémiai vegyület a koronavírus-fertőzés tüneteinek súlyosságát befolyásoló ACE2 receptorhoz csatlakozva meggátolhatja a tüskefehérjék kötődését az egészséges sejtekhez.

Az algából biológiai úton kivont makromolekula erős aktivitásának köszönhetően 99,9 százalékkal megnőtt a Sars-CoV-2 vírus inhibíciós ideje, egyszóval a poliszacharid szinte teljesen leállította a kórokozó burjánzását.

A kutatók abban bíznak, hogy hamarosan vészhelyzeti alkalmazásra is jóváhagyhatják a készítményt…

Ehhez azonban még el kell végezniük a szükséges laboratóriumi és humán kísérleteket.

Ha sikerrel járnak, azzal komoly áttörést érhetnének el az orvostudományban a koronavírus-fertőzöttek gyógyítása terén.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.