CímlapsztorikÉrdekes világTech-Kütyük

Ez a garázs méretű reaktor korlátlan energiát biztosít: vajon meddig marad életben a feltaláló?

Ez nem csak az egész energiapiacot, de a világot is megváltoztathatná. Vajon milyen sorsra fog jutni a feltaláló? Nem lepődnénk meg, ha hirtelen valaki visszautasíthatatlan ajánlatot tenne rá, vagy hirtelen baleset érné…

A seattle-i székhelyű Zap Energy a magfúzió kevésbé ismert megközelítését alkalmazza moduláris, garázsméretű reaktorok építéséhez.

Ezek a reaktorok olcsóbbak, és nincs szükségük a hagyományos fúziós kísérletekben használt nagy, hihetetlenül erős mágnesekre.

Hirdetés

Végső soron gyorsabb utat is biztosíthatnak a kereskedelmileg életképes magfúzió eléréséhez, derül ki egy sajtónyilatkozatból.

A Zap Energy más megközelítést fejlesztett ki a Z-pinch technológiájával.

A cég elektromágneses teret használ a drága mágnestekercsek és a tokamakokban használt árnyékoló anyagok helyett.

Erről azt mondják, hogy a plazmát egy viszonylag kis helyre szorítja, és ott tartja addig, amíg az eléggé felforrósodik és sűrű lesz ahhoz, hogy a szükséges reakció végbemenjen.

“A Z-pinch régóta vonzó módja a magfúzió megvalósításának, de a kutatók sok éven át leküzdhetetlen kihívásnak tekintették a Z-pinch plazma instabilitását,”

– mondta a cég sajtóközleményében Uri Shumlak, aki a Zap Energy tudományos igazgatója.

“Szimulációkkal és kísérletekkel is megmutattuk, hogy a nyíró áramlások képesek stabilizálni a fúziós plazmákat, és a stabilitásnak kereskedelmileg életképes méretekre kell kiterjednie.

A Zap Energy csapata gyorsan haladt előre, mióta ez a technológia kikerült a laboratóriumból, különösen a közelmúltban a csapat és a befektetések növekedése miatt.”

A tanulmány egyik szerzője, Uri Shumlak 2017-ben társalapítója volt a Zap Energy cégnek, hogy a nyírt axiális áramlási technikát kihasználja a Zpinch technológia kereskedelmileg életképessé tétele érdekében.

Hirdetés

Épp a múlt héten a Zap Energy kulcsfontosságú mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy létrehozta az első plazmákat a FuZE-Q nevű prototípus reaktorában.

A Zap Energy csapata szintén nemrég zárt le egy 160 millió dolláros Series C finanszírozási kört, amely segíti a Z-pinch technológiájának továbbfejlesztését és remélhetőleg piacra dobását.

A cég szerint a reaktorai elég kicsik lehetnek ahhoz, hogy elférjenek egy garázsban, ami azt
jelenti, hogy a mikronukleáris reaktorokkal és a nukleáris fúzióval kísérletező cégek futhatnak majd a pénzük után.

Forrás: ÚjVilágtudat

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!
Címkék techtechnológia

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.