CímlapsztorikEgészségünkTudomány

WHO: Globális egészségügyi vészhelyzet állhat elő a majomhimlő miatt

A WHO fontolgatja a vészhelyzet kihirdetését. Van olyan törzse a majomhimlőnek, amelynél a halálozási arány a 10%-ot is eléri!

A WHO fontolgatja, hogy ezzel a státusszal adjon nyomatékot a vírus jelentette veszélynek. Ha megtörténik, azzal a koronavírus és a gyermekbénulás elleni küzdelem szintjére kerülhet a fertőzés.

A kérdés azt követően került terítékre, hogy a nyugati államokban meglehetősen elterjedt a betegség: egyes szakértők szerint az, hogy a WHO csak most cselekszik, tovább mélyítheti a gazdag és szegény államok közötti egyenlőtlenségeket a CBS News cikke szerint.

Hirdetés

Ha globális egészségügyi veszélyhelyzetről beszélünk, az azt jelenti, hogy az ENSZ egészségügyi ügynöksége szerint olyan, határokat átívelő terjedésről van szó, amellyel szemben összehangolt nemzetközi összefogásra van szükség. A döntésről pénteken szólalhat meg a szervezet.

A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a múlt héten már arról beszélt, hogy a jelenleg már több mint 40 országot érintő majomhimlőjárvány szokatlan és aggasztó. Közép- és Nyugat-Afrikában ugyanakkor évtizedek óta betegíti meg az embereket ez a vírus, melynek egyik törzse 10 százalékos halálozási aránnyal bír.

Az Európában és Amerikában elterjedt változat esetében ez az arány ugyanakkor mindössze egy százalékos, és eddig nem is érkezett híradás egyetlen halálos áldozatról sem.

“Ha a WHO valóban aggódik a majomhimlő terjedése miatt,

már évekkel ezelőtt összehívhatta volna a sürgősségi bizottságát, amikor az 2017-ben ismét megjelent Nigériában, de senki sem tudta, miért következik be hirtelen több száz megbetegedés.
Kicsit furcsa, hogy a WHO csak akkor hívta össze a szakértőit, amikor a betegség fehér emberek lakta országokban jelent meg”

– mondta Oyewale Tomori nigériai virológus, aki több WHO tanácsadó csoportjában is helyet foglal.

A vírus 42 olyan országban van most ott, ahol korábban nem volt jellemző terjedése, a 3300 eset 80 százalékát Európából jelentették.

Afrikában idén 1400 eset volt már 62 halálos áldozattal.

A WHO igyekezetének köze lehet ahhoz, hogy a koronavírust mindössze 2020 márciusában kiálították ki globális vészhelyzetnek – később sokan bírálták a szervezetet azért, hogy lassan cselekedett. Most nem akar ismételten ebbe a hibába esni.

Hirdetés

Salim Abdool Karim, a dél-afrikai KwaZulu-Natal Egyetem epidemiológusa és rektorhelyettese szerint a WHO-nak és másoknak valóban többet kell tennie a majomhimlő megállításáért, de

nincs meggyőződve arról, hogy a globális vészhelyzet kihirdetése segítene.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.